Noul tanc M-84 AS1 dezvoltat de Serbia

Ministerul sârb al apărării a dezvăluit recent versiunea modernizată a tancului mijlociu de luptă M-84, denumit M-84 AS1, în cadrul unei prezentări desfășurate în Institutul de tehnică militară “Čačak”.

M-84 AS1 reprezintă versiunea cu tehnologie avansată a tancului mijlociu M-84 (produs acum 35 de ani) și este dezvoltat de compania sârbă Yugoimport SDPR. Programul de modernizare a inclus echiparea cu un nou sistem de conducere a focului cuplat cu sistemul de observare integrat de zi și noapte DNNS 2 ATK.

Despre M-84 AS1 se  cunoaște că este echipat cu blindajul exploziv reactiv – ERA model ERO-19 care oferă o protecție sporită împotriva capetelor de luptă în tandem ale rachetelor antitanc dirijate moderne. Tancul este echipat, deasemenea, cu un sistem de protecție activă de tip SOFTKIL pentru bruierea și/sau devierea de la traiectorie a rachetelor antitanc dirijate prin fir sau pe fascicul laser de inspirație rusă (Shtora). 

Noul tanc a fost echipat cu un sistem nou de control și observare a câmpului de luptă model KIS M-84, cu aparatul  de observare pentru comandantul de tanc – TOMS, precum și cu echipamente de protecție și avertizare împotriva manevrelor greșite ale mecanicului-conductor la pornirea motorului tancului.

Tancul este echipat cu același tun cu țeavă lisă 2A46 M cal. 125 mm prezent pe versiunile anterioare ale blindatului și care poate efectua trageri și cu racheta antitanc dirijată dirijată pe fascicul laser 9M119 Refleks (codificare NATO AT-11 Sniper) care are o rază de acțiune de 5km și care poate penetra un blindaj omogen laminat echivalent – RHA (Rolled Homogenous Armor) de 900mm.

M-84 AS1 este deasemenea echipat cu stație modernă de luptă comandată de la distanță – RWS (Remote Weapons System), echipată cu o mitralieră cal. 12, 7mm, care permite trăgătorului să asigure sprijinul cu foc, protejat, din interiorul cutiei blindate.

Tancul M-84 AS1 are o greutate de 45 de tone, un echipaj de 3  militari și o autonomie de 700 km.

În prezent forțele terestre sârbe  (16.000 militari) dispun de 214 tancuri M-84 A4, plus 53 de tancuri T-72 în conservare. Tancul M-84  se mai află în dotarea forțelor armate din Kuweit, Macedonia, Muntenegru, Croatia și Slovenia.  

 

 

Sursă foto: Ministerul sârb al apărării (M-84 AS1)

Lasă un răspuns