Cehia va achiziționa obuziere autopropulsate CAESAR

Cehia va achiziționa 52 de obuziere autopropulsate pe roți cal. 155mm CAESAR de la compania franceză Nexter Systems,  a anunțat recent ministrul ceh al apărării.

Contractul ar putea fi semnat până la sfârșitul anului și va include investiții în industria cehă reprezentând cel puțin 40% din valoarea tranzacției. Sistemul francez a fost selecționat dintre alte opt oferte propuse de diverși fabricanți de armament.   

CAESAR va înlocui vechile obuziere autopropulsate pe roți DANA cal. 152mm din care Cehia mai dispune de 48 de exemplare (bătaie maximă 20km). Un aspect interesant îl constituie faptul că sistemul CAESAR va fi instalat pe șasiu 8×8 Tatra T-815 dezvoltat de compania cehă Camioane Tatra.    

CAESAR este un obuzier autopropulsat cal. 155mm (echipat cu țeavă de 52 calibre/8m) intrat în dotarea armatei franceze în 2008 și a fost testat în Afganistan, Irak și Mali (Operația Serval). Se mai află în dotarea forțelor armate din Arabia Saudită (132 de piese în dotarea Gărzii Naționale), Danemarca (15 piese comandate), Indonezia (36, plus alte 18 comandate), Liban (28) și Tailanda (6, folosite cu succes împotriva aruncătoarelor de proiectile reactive cambodgiene BM-21).

Fiind echipat cu calculator de conducere a focului și mecanism automat de încărcare și ochire, sistemul CAESAR poate executa misiuni de tragere de lovituri multiple cu impact simultan – MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact), care constau în executarea focului cu mai multe proiectile, în succesiune rapidă, cu traiectorie și durată de zbor diferite, astfel încât să aibă impactul la țintă în același timp.

În versiunea franceză, CAESAR este instalat pe un șasiu 6×6 Renault Trucks Defense Sherpa-5 (cele pentru export fiind echipate cu șasiu 6×6 Unimog U2450L) în greutate de 20 de tone și are o bătaie cu proiectilele explozive standard de 30km, dar poate atinge o bătaie maximă de 55-60km folosind proiectile cu motor-rachetă-RAP (Rocket  Assisted Projectile) sau cu dirijare pe traiectorie, cum ar fi Bonus sau Spacido. Cadența de tragere este de 6 lovituri/min. sau 3 lovituri în 18s, iar unitatea de foc este compusă din 36 proiectile.

Bonus este un proiectil de artilerie calibru 155mm, destinat distrugerii tehnicii blindate (tancuri, mașini de luptă a infanteriei, transportoare blindate pentru trupe, etc), mobile sau fixe, dispuse la distanțe de până la 35 km. Proiectilul are o greutate de aproape 45kg și conține două submuniții antitanc cu dirijare complet autonomă („fire and forget”). Aceste submuniții inteligente au o greutate de 6,5 kg fiecare și dispun de 3 senzori IR de descoperire a țintelor și un radar laser.

CAESAR are un echipaj de 6 militari, poate atinge o viteză de 100km/h și are o autonomie de 600km.

Sursă foto: Nexter.

Lasă un răspuns