A început Exercițiul naval BALTOPS 2020

În perioada 07-16 iunie a.c. NATO va desfășura un amplu exercițiu naval multinațional, denumit BALTOPS 2020 (”Baltic Operations”), în regiunea Mării Baltice.

La exercițiul BALTOPS 2020, participă circa 3.000 de militari, 29 de nave și 29 de avioane din 17 țări NATO și 2 țări partenere: Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Turcia, Țările de Jos (Olanda) și SUA.

Forțe și mijloace navale din cadrul Grupării 1 navale permanente a NATO – SNMG1 (Standing NATO Maritime Group One) și Grupării 1 navale permanente de luptă contra minelor – SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group One) vor fi implicate în desfășurarea antrenamentelor.

Ca și în anii precedenți, și în cadrul BALTOPS 2020 se vor executa antrenamente de apărare antiaeriană, luptă antisubmarin, interdicție maritimă și de luptă contra minelor navale.  

Deși este se axează pe operații maritime, din motive de securitate sanitară, exercițiul din acest an va fi coordonat, în premieră, de pe uscat, de la Comandamentul forțelor de lovire maritimă și sprijin al NATO – STRIKFORNATO (Naval Striking and Support Forces NATO) din Lisabona prin noul centru de operații maritime. În schimb, toate fazele de pregătire pentru luptă a forțelor particpante se vor desfășura exclusiv pe mare. 

BALTOPS 2020 cuprinde două faze de antrenament pe mare: etapa I va viza pregătirea avansată pentru luptă – CET (Combat Enhancement Training) și antrenament integrator cu forțe – FIT (Force Integration Training), iar în cea de-a doua fază se va desfășura un exercițiu tactic final – TACEX (TACtical Phase of the EXercise).  

BALTOPS sunt exerciții multinaționale anuale, de  forțe întrunite, concentrate pe operații maritime, care se desfășoară în Marea Baltică începând din anul 1972.

 

Sursă foto: Eurofighter .

Lasă un răspuns