US Navy a testat cu succes sisteme de arme laser de mare putere

Nava de desant amfibiu USS Portland (LPD-27) din clasa San Antonio a doborât un vehicul aerian fără echipaj – UAV (Unmmaned Aerial Vehicles) cu ajutorul unui sistem laser cu stare solidă de mare putere denumit LWSD Mk. 2 Mod. 0 (Laser Weapon System Demonstrator/Sistem experimental de laser de mare putere) în timpul unui exercițiu demonstrativ desfășurat în Oceanul Pacific. Fabricat de compania Northrop Grumman, LWSD Mk.2 Mod. 0 are o putere de 150kw și este dezvoltat ca parte a programului de  maturizare a tehnologiei laser cu stare solidă – Solid-State Laser Technology Maturation (SSL-TM). 

Desfășurarea cu succes a acestui test împotriva unui UAV permite forțelor navale americane să-și continue dezvoltarea unor sisteme de arme laser de mare putere capabile să neutralizeze potențiale amenințări reprezentate în prezent de UAV, vasele înarmate de mici dimensiuni sau platformele ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance/Culegere de informații, supravegherea și cercetarea câmpului de luptă), iar în viitor de rachetele antinavă.

Forțele navale americane au mai utilizat și alte sisteme de arme laser la bordul altor nave de desant amfibiu, cum ar fi Sistemul de armă laser – LaWS (Laser Weapon System), care a fost instalat la bordul navei USS Ponce (retrasă din serviciul activ al marinei), având o putere estimată de 30kw, fiind capabilă să opereze cu succes împotriva UAV, avioanelor și vaselor de mici dimensiuni.

Cercetările și testele americane au ca scop evident dezvoltarea unor tunuri cu laser cu ajutorul cărora își vor proteja (mult) mai bine navele mari de suprafață, în special portavioanele, de rachetele antinavă cu rază lungă de acțiune chinezești sau rusești.

În prezent, se estimează că lansatoarele mobile terestre chinezești echipate cu sisteme de rachete antinavă cu rază lungă de acțiune pot satura capacitățile de apărare antiaeriană/antirachetă a navelor de escortă din cadrul unei grupări operative de nave de suprafață conduse de un portavion.

China dispune de prima rachetă balistică antinavă (ASBM/AntiShip Ballistic Missile) cu o rază de acțiune de peste 1.500km – DF-21D(Dong-Feng -”Vântul de Est”) – capabilă să transporte atât încărcătură convențională, cât și nucleară, dar care nu dispune în prezent de o precizie prea bună. Viteza pe porțiunea finală a traiectoriei atinge Mach 10, face imposibilă interceptarea cu ajutorul sistemelor actuale, contramăsurile electronice fiind singurele metode cu oarecare șanse de reușită. O altă rachetă chinezească DF-26 poate transporta și vehicule-planor hipersonice WU-14, destinate să atace vase mari și medii de suprafață la distanțe de 3.500-5.000km.                                     

China dezvoltă în prezent o nouă generație de rachete balistice antinavă utilizând vehicule hipersonice cu capabilități de manevră în timpul zborului, pe baza tehnologiei testată pe WU-14. Noua generație de ASBM va dispune de capabilități de cercetare mai precisă a raionului obiectivelor navale, iar viteza și manevrabilitatea în timpul zborului va face dificilă interceptarea acestora.      

La rândul lor, forțele terestre americane au în dezvoltare propriul sistem de armă laser denumit IFPC-HEL  (Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser) cu o putere de 300 kw.

IFPC-HEL – Capabilitatea de protecție împotriva focului indirect utilizând laser de mare putere pentru – este destinat interceptării pe traiectorie a proiectilelor reactive nedirijate, bombelor de aruncător și proiectilelor de artilerie.

 

Sursă foto: US Navy (LaWS) 

Lasă un răspuns