US Army interesată de aruncătoarele finlandeze NEMO

Firma finlandeză Patria Group a semnat recent un Acord de cooperare în domeniul cercetării și dezvoltării (CRADA) cu Centrul de dezvoltare a capabilităților de luptă și a sistemelor de armament al US Army pentru a determina posibilitatea încorporării unui sistem de aruncător de bombe NEMO cal. 120mm turelat, cu încărcare pe la culată, pe vehicule americane. 

În septembrie 2019, US Army a desfășurat în poligonul din Fort Benning trageri cu noul sistem de aruncător de bombe cal. 120mm NEMO dezvoltat de compania finlandeză. Sistemul Nemo s-a comportat excelent în poligon, executând atât trageri prin ochire directă, cât și prin ochire indirectă, în special în tragerea de lovituri multiple cu impact simultan – MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact).  

Trebuie menționat că încă de la sfârșitul anului 2018 US Army era interesată de identificarea unor sisteme pentru dezvoltarea și producerea Viitoarei turele pentru executarea tragerilor indirecte cu aruncătorul de bombe cal. 120mmFIFT (Future Indirect Fire Turret). Printre sistemele analizate s-a aflat și sistemul NEMO cal. 120mm propus de finlandezi.

Sistemul de aruncător cal. 120mm NEMO (NEw MOrtar/Noul aruncător) este montat pe un vehicul 8×8 Patria AMV și este destinat executării misiunilor de foc prin ochire directă și indirectă. Există și o versiune mai grea – sistemul de aruncător de bombe cu tehnologie avansată AMOS (Advanced MOrtar System) care dispune de o turelă cu două țevi cal. 120mm.       

NEMO este prevăzut cu o turelă fără echipaj, operată de la distanță, în greutate de 1.900 kg, care poate fi montată pe majoritatea transportoarelor blindate (șenilate sau pe roți) sau chiar pe vase de mici dimensiuni. Distanța de tragere este de circa 10km în funcție de tipul proiectilului și încărcătura de azvârlire utilizată. Câmpul de tragere vertical este de -3⁰ – 85⁰, iar cel orizontal de 360⁰.

Aruncătorul este înzestrat cu o țeavă lisă cu o lungime de 3m și dispune de un sistem automat de instalare în poziția de tragere (punere în baterie) și semiautomat de încărcare a muniției pe la culată, cu acționare electrică, iar sistemul de recul este hidropneumatic.  

Unitatea de foc a sistemului NEMO este de 50-60 de lovituri: explozive, fumigene, de iluminare sau cargo (cu submuniții). Regimul de foc maxim este de 10 lovituri/min., iar firma finlandeză asigură că se poate atinge o cadență de 3 lovituri în 12 secunde. Cadența de tragere susținută este de 6 lovituri/min.

Fiind echipat cu calculator de conducere a focului și mecanisme automate de încărcare și ochire, NEMO poate executa misiuni de tragere de lovituri multiple cu impact simultan – MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact), care constau în executarea focului cu mai multe proiectile (5 pentru NEMO), în succesiune rapidă, cu traiectorie și durată de zbor diferite, astfel încât să aibă impactul la țintă în același timp. Având două țevi cal. 120mm, AMOS poate trage până la 16 lovituri într-o misiune MRSI.

Timpul de pregătire pentru tragere este mai mic de 30 sec. iar părăsirea poziției de tragere se poate efectua în mai puțin de 10 sec. – factor esențial pentru evitarea focului de contrabaterie și care permite sistemului utilizarea fără probleme a tacticilor ”shoot and scoot” (”trage și pleacă din poziția de tragere”).      

Vehiculul Patria AMV asigură protecția echipajului (comandant, șofer, ochitor și încărcător) împotriva armamentului ușor de infanterie (cal. 7,62mm) și a schijelor, precum și protecția NBC. Vehiculul este echipat cu motor diesel Scania DI12 (de 490/540 CP în funcție de versiune) care asigură o viteză de deplasare pe șosele de peste 100 km/h și o rază de acțiune de peste 800 km.

NEMO/AMOS se află în dotarea forțelor armate din Finlanda (18 sisteme AMOS), Arabia Saudită (36 de turele pentru vehiculele blindate LAV-II ale Gărzii Naționale), Slovenia (12 sisteme NEMO), Suedia (50 sisteme AMOS) și Emiratele Arabe Unite (integrate pe 12 platforme navale).

 

 

Sursă foto: Patria Group (Sistemele NEMO și AMOS)   

Lasă un răspuns