Programul corvetelor Gowind 2500 destinate marinei egiptene

Șantierele navale din Alexandria au lansat recent la apă ultima navă din seria de patru corvete din clasa Gowind 2500 comandate de forțele navale egiptene. 

Botezată Luxor, aceasta este cea de-a treia navă construită de șantierele navale egiptene în urma contractului semnat în 2014 între Egipt și constructorul de nave francez Naval Group pentru livrarea a patru corvete Gowind 2500.

Corveta franceză a avut câștig de cauză în dauna corvetei Meko A200 a grupului german ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) și corvetei Sigma dezvoltată de Damen Schelde din Țările de Jos (Olanda).

În cadrul contractului în valoare de 1 mld. euro s-a prevăzut ca prima navă a clasei să fie construită de către Naval Group la șantierele din Lorient, iar următoarele trei nave de către șantierele din Alexandria, în urma unor acorduri privind transferul de tehnologie. Contractul cu Naval Group nu includea valoarea armamentului de la bordul navelor – estimat la circa 550 mil. euro – și pentru care au fost semnate acorduri separate cu MBDA (pentru  rachetele antinavă și antiaeriene) și Naval Group (pentru torpile).     

Prima navă construită de egipteni – El Fateh – a intrat în serviciul activ în 2017, iar cea de-a doua – Port Said – va fi operațională spre sfârșitul acestui an. A treia navă – Al Moez – a fost lansată la apă în mai 2019.

Corvetele Gowind 2500 au o lungime de 102 m, un deplasament maxim de 2.600 de tone și un echipaj de 80 de marinari. Propulsia este asigurată de două motoare diesel ce acţionează două elici cu pas variabil, care asigură o  viteză maximă de 25 noduri (46 km/h), iar pentru navigaţia zonei cu adâncimi mici poate folosi sisteme cu jet de apă pentru o manevrabilitate mai bună. Nu au galerii de evacuare a gazelor arse la suprafaţă pentru evitarea descoperirii de către senzorii IR.

Pentru descoperirea și combaterea țintelor de suprafață și aeriene, nava dispune de un radar de cercetare 3D SMART-S Mk2 . Sistemele de cercetare panoramică și descoperire a țintelor-PSIM (Panoramic Sensors and Intelligence Modules), dispuse pe suprastructura piramidală a navei, au fost fabricate și testate în Lorient și ulterior trimise în Egipt.  

Gowind 2500 poate folosi vehicule aeriene fără pilot, vehicule de suprafaţă fără pilot şi vehicule subacvatice fără pilot, iar la pupa poate opera un elicopter de 10 tone sau un vehicul aerian fără pilot. În construcția navelor Gowind 2500, firma franceză a avut în vedere obținerea unui grad superior de mascare pasivă prin folosirea cvasigeneralizată a materialelor ușoare, compozite, absorbante de radiații electromagnetice, pentru micșorarea amprentei de radiolocație, hidroacustice, magnetice sau optice, reducerea emisiei de căldură și de radiații în infraroșu (IR).

Armamentul include opt rachete antinavă Exocet MM 40 Block 3 (cu o bătaie de peste 180km și dirijare GPS), 16 rachete antiaeriene cu lansare verticală MICA-M (cu o bătaie de 20km), un tun naval Super Rapid cal. 76mm (cu o cadență de tragere de 120 lovituri/min.) și 2 instalații triple de lansare a torpilelor de 324mm MU-90 (cu o bătaie de 23km). 

Pentru lupta antisubmarin nava este echipată cu un sonar de chilă KINGKLIP și un sonar tractat cu imersiune variabilă CAPTAS 2.

După cum se vede programul egiptean se apropie de finalizare. În România, Programul de înzestrare esențial ”Corvetă multifuncțională” – care prevede construirea a patru corvete multifuncţionale, modernizarea fregatelor T22R (”Regina Maria” și ”Regele Ferdinand”), crearea unui centru de mentenanţă şi a unui centru de formare –  după un început promițător, deocamdată, bate pasul pe loc.

În 2019, Naval Group a fost declarată câștigătoare în licitația privind construcția corvetelor pentru Forțele Navale Române, dar Damen Schelde s-a adresat instanței în toamna lui 2019. Tribunalul București, a respins contestația olandezilor în programul „Corvetă multifuncțională” și a dat câștig de cauză constructorului francez. Decizia nu este definitivă, Damen Schelde a făcut recurs, iar justiția trebuie să se pronunțe în perioada următoare.

 

 

Sursă foto: MBDA (racheta Exocet block 3) și edr.magazine (Gowind 2500)

Lasă un răspuns