Arabia Saudită achiziționează peste 1000 de rachete de la Boeing

Compania Boeing a primit contracte în valoare de 657 mil. $ pentru livrarea a 467 de rachete antinavă Harpoon Block II împreună cu echipamentele de sprijin tehnic și logistic către forțele armate din Brazilia (4 buc.), Qatar (53), Arabia Saudită (402), Tailanda (8). Japonia, Țările de Jos (Olanda), India și Coreea de Sud vor achiziționa doar echipamente de sprijin tehnic și logistic. Datorită noilor comenzi, liniile de fabricație pentru Harpoon vor funcționa până în decembrie 2026.  

Harpoon Block II a intrat în dotarea US Navy începând cu 2001, fiind utilizată în prezent de 30 de state, echipând peste 600 de nave de suprafață, 180 de submarine și 12 tipuri de avioane.

Platformele aeriene includ avioanele multirol F/A-18  Hornet, F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, precum și avioanele de patrulare maritimă și luptă antisubmarin F-27, F-50, P-3 Orion sau S-3 Viking. Nu în ultimul rând trebuie menționat că rachetele Harpoon Block II pot fi lansate și de pe lansatoare mobile terestre.

Are o bătaie de peste 120km și o viteză subsonică, iar pentru dirijare este echipată, pentru faza inițială a zborului, cu un sistem de navigație inerțială, sprijinită de GPS, iar pe porțiunea finală a traiectoriei utilizează un sistem radar de tip activ pentru descoperirea navelor adverse și dirijarea către acestea. A începută să fie înlocuită cu Racheta antinavă cu rază lungă de acțiune-LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) care dispune de o mascare pasivă superioară, rezultat al aplicării tehnologiilor stealth.

Totodată, Boeing va furniza Arabiei Saudite 650 de rachete de atac a țintelor terestre lansate din afara razei de acțiune a armamentului advers – ca ripostă extinsă SLAM – ER (Standoff Land Attack Missile –Expanded Response).  SLAM-ER a fost utilizată în teatrele de operații din Irak și Afganistan și se află în dotarea SUA, Arabiei Saudite, EmiratelorArabe Unite, Turciei și Coreei de Sud. Pentru onorarea contractului în valoarea de 1,9 mld. $, Boeing va fi nevoită să redeschidă liniile de producție închise din 2008 și să asigure reproiectarea și retehnologizarea rachetelor.

Racheta AGM-84 H/K SLAM-ER este o versiune aer-sol a Harpoon destinată lovirii cu precizie a unor ținte terestre de importanță majoră sau a navelor aflate în larg sau în port.

SLAM-ER este un sistem complet autonom (”fire and forget”), dar permite intervenția personalului (Man-in -the-Loop) în caz de nevoie (redirijarea către alte obiective), cu o bătaie de peste 270 km. Are o viteză subsonică și este echipată cu sisteme de dirijare multiple, inclusiv navigație inerțială, prin GPS sau chiar radar de urmărire a conturului terenului survolat – TERCOM (TERrain COntour Matching) și urmărire  automată a țintei – ATA (Automatic Target Acquisition). ATA este un echipament revoluționar care permite rachetei să acționeze în  orice condiții meteo și depășească contramăsurile în IR adverse. 

Este considerată cea mai precisă armă și singura care poate fi lansată din afara razei de acțiune a armamentului advers dislocat în zona de apărare – SOAD (Standoff Outside of Area Defense) din arsenalul marinei americane. 

Sursă foto: US Navy (F/A-18 echipat SLAM ER) 

Lasă un răspuns