Programul de înzestrare al armatei ungare “Zrínyi 2026”

În ianuarie 2017, Ministerul ungar al apărării a anunțat începutul noului program de modernizare și înzestrare denumit “Zrínyi 2026” care își propune dotarea forțelor armate la nivelul standardelor secolului 21. Programul își propune printre altele și revitalizarea industriei de apărare autohtone pentru a asigura armamentul și echipamentele necesare forțelor armate ungare – care numără în prezent circa 24.000 de militari și civili – dar și pentru export.

În acest sens, guvernul maghiar a preluat compania austriacă Hinterberger Defence, specializată în producerea de muniție de artilerie și a semnat un acord cu producătorul de armament ceh Česká Zbrojovka pentru construirea unei fabrici de armament ușor de infanterie lângă orașul Kiskunfélegyháza care să producă sub licență 200.000 de arme anual, pe o  perioadă de 10 ani, pentru înzestrarea forțele armate cehe și ungare.

Sistemele antitanc existente de fabricație sovietică (complexele de rachete antitanc dirijate AT-4 Spigot(Fagot)/AT-5 Spandrel(Konkurs)/AT-7 Saxhorn (Metis) vor fi întărite prin procurarea de aruncătoare antitanc portative de fabricație suedeză Carl-Gustaf M4 care vor înlocui vechile RPG-7 (AG-7).

Tehnica blindată de fabricație sovietică (68 de tancuri T-72 și circa 600 de transportoare blindate pentru trupe – BTR-80 M/A/AM) va fi înlocuită în totalitate.

În decembrie 2018, partea maghiară a semnat un contract cu compania germană Krauss-Maffrei Wegman Corporation (KMW) pentru furnizarea a 44 de tancuri Leopard 2A7+ și a 24 de obuziere autopropulsate cal. 155mm PzH2000. Tancurile vor fi livrate până în anul 2025 și vor echipa noua divizie mecanizată care va fi înființată în 2028. Până atunci 12 (după alte surse 10) tancuri Leopard 2A4, care vor fi livrate în perioada următoare, vor servi ca platforme de antrenament pentru pregătirea echipajelor maghiare.

Există zvonuri, neconfirmate, că Ungaria se interesează de achiziționarea a 200 de mașini de luptă pentru infanterie Puma de fabricație germană, echipate cu tun automat MK30-2/ABM cal. 30mm. Cele 24 de obuziere autopropulsate cal. 155mm PzH2000 vor înlocui obuzierele tractate D-20 cal. 152mm (31 buc.) 

PzH 2000 este cotat ca fiind unul dintre cele mai bune sisteme de artilerie autopropulsată din lume, operațiunile de ochire și manevrare a muniției fiind complet automatizate. Are o greutate de 57 tone, un echipaj de 5 militari și poate atinge o cadență de tragere de 8-10 lovituri/min.

Obuzierul autopropulsat se află în dotarea a șapte țări NATO – Germania (101), Italia (70), Olanda (57), Grecia (24), Lituania (18), Croația (16) și Ungaria (24). În anul 2015 Qatar (24) a devenit primul utilizator de PzH 2000 din afara NATO.

Forțele terestre (circa 10.000 militari) vor mai achiziționa poduri de asalt Leguan-2 (dezvoltat tot de KMW și instalat pe șasiu de Leopard 2, în serviciul a 14 țări) și vehicule de recuperare/evacuare tehnică de luptă sau specializate de geniu WiSENT-2 (tot pe șasiu de Leopard 2, în serviciul a 4 țări) 

Pentru forțele  aeriene maghiare (6.000 de militari) au fost semnate contracte cu Airbus pentru livrarea a 16 elicoptere de transport multirol H-225 și 20 de aparate ușoare H-145 destinate forțelor speciale (Brigada 2 forțe pentru operații speciale ”Vitez Bertalan Arpad” din Szolnok).

În privința flotei de avioane JAS-39 Gripen (12 Gripen C și 2 Gripen D/dublă comandă), contractul de închiriere  a fost extins până în martie 2026 (în valoare de circa 130 mil. $/an, la care se adaugă pregătirea piloților – alte 9 mil. $/an), dând posibilitate guvernului maghiar să decidă dacă va achiziționa noile variante ale Gripen (E/F) sau chiar F-35 Lightning II, dezvoltat de Lockheed Martin, intenții neconfirmate însă de oficialii maghiari.    

Clauzele contractului de închiriere prevăd ca Gripen International să furnizeze o parte de offset și cooperare industrială în valoare de 110% din valoarea tranzacției, care include investiții egale cu 32% din valoarea contractului.

În august 2019 Departamentul american al apărării a aprobat vânzarea către Ungaria a 180 de rachete aer-aer cu tehnologie avansată și rază medie de acțiune – AIM-120C-7 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), împreună cu pachetul de sprijin logistic și tehnic aferent, în valoare de 500 mil. $, pentru echiparea aparatelor Gripen.

Programul AMRAAM însumează peste 25 de ani de proiectare, modernizări, testări și producție, timp în care au fost produse peste 13.000 de rachete în diferite variante în valoare de peste 13 mld. $ exportate în 37 de țări. Capabilitățile sale au fost demonstrate în peste 4.200 de lansări și 10 victorii aeriene confirmate – șase MiG-29 (sârbe) și câte un MiG-25 (irakian), MiG-23(irakian), Su-22 (sirian), Soko J-21 Jastreb (sârb).  

Și România a achiziționat 30 de rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM C și 60 de rachete aer-aer AIM-9M Sidewinder pentru echiparea aparatelor F-16 MLU Block 15. 

Pași importanți au fost făcuți în direcția întăririi capabilităților de apărare antiaeriană. Apărarea aeriană a țării este realizată de forțele aeriene și Brigada 12 rachete sol-aer ”Arrabona” din Gyor care mai are în dotare sisteme vechi de fabricație sovietică 2K12 KUB (codificare NATO: SA-6 Gainful) alături de 45 de lansatoare duble ATLAS, instalate pe autovehicule, echipate cu rachete cu rază scurtă de acțiune Mistral-2 (bătaie 6,5km) și 9 radare de cercetare MCP SHORAR.    

Rachetele antiaeriene portative MISTRAL cu rază scurtă de acțiune se află în prezent în dotarea Franței și a altor 31 state, printre care și Serbia, care în iulie 2019 a comandat 18 lansatoare și 50 de rachete.

Mai mult, această capabilitățile antiaeriene vor fi întărite prin achiziționarea de sisteme norvegiene de rachete sol-aer cu tehnologie avansată – NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile Systems), având rază medie de acțiune, dezvoltate de firmele Kongsberg (Norvegia) și Raytheon.      

Sistemele NASAMS se află în dotarea forțelor armate din SUA, Norvegia, Finlanda, Spania, Țările de Jos, Oman, Lituania, Indonezia, Australia și Qatar. NASAMS este compus din radarul de cercetare aeriană AN/MPQ-64 Sentinel (3D), instalațiile de tragere (cu rachete AMRAAM) și centrul de conducere a focului (dezvoltat de firma norvegiană).

Săptămâna trecută, Departamentul american de Stat a aprobat livrarea a 60 de rachete AIM-120C-7/C-8 AMRAAM-­ER (varianta cu rază extinsă a AMRAAM), împreună cu pachetul de sprijin logistic și tehnic aferent, în valoare de 230 mil. $. Tranzacția vine în sprijinul achiziției de către Ungaria a sistemelor antiaeriene NASAMS care vor furniza o capabilitate importantă de luptă împotriva rachetelor de croazieră, vehiculelor aeriene fără echipaj, precum și împotriva avioanelor și elicopterelor adverse.   

Forțele aeriene vor mai fi echipate cu 3 avioane de transport A319 de la Airbus și 2 avioane de transport Falcon 7X dezvoltate de Dassault, până în prezent fiind livrate un aparat Falcon 7X și 2 aparate A319. Flota de elicoptere de fabricație rusă Mi-17 (transport tactic) și Mi-24 (antiblindate) vor fi modernizate în Rusia și vor rămâne în dotare până în 2023-2024, când noile elicoptere de la Airbus vor intra în serviciul activ al aviației ungare.  

Pentru pregătirea piloților forțele aeriene maghiare s-au achiziționat avioane de antrenament Z-242L (biloc) și Z-143LSi (cu patru locuri) de la firma cehă ZLIN Aircraft. Totodată se depun eforturi majore pentru procurarea a unui aparat de transport mediu curier KC-390, dezvoltat de firma braziliană Embraer, destinat înlocuirii singurului avion An-26 rămas în dotare.    

În concluzie, un program de înzestrare ambițios, care se mișcă bine până în prezent, cu multe obiective de urmărit în viitor. Aș remarca unele realizări deosebite – achiziția numai de echipamente noi și de la fabricanți europeni (majoritatea germani și francezi) sau contractul cu Gripen, chiar și cu aparate în leasing – dar măcar sunt noi, ca să nu mai menționez partea de offset.

 

Sursă foto: Raytheon ( Sistemul aer-sol NASAMS). 

Lasă un răspuns