Noul obuzier autopropulsat japonez Type 19

Ministerul japonez al apărării urmează să achiziționeze în acest an un lot de șapte obuziere autopropulsate pe roți Type 19 cal. 155mm în valoare de 44 milioane de euro. Noul obuzier autopropulsat, dezvoltat de compania Japan Steel Works, va înlocui obuzierele tractate cal. 155mm FH-70 din care Forțele terestre de autoapărare japoneze dispun de 480 de piese fabricate sub licență.

Noul sistem de artilerie japonez dispune de o arhitectură similară cu a obuzierului autopropulsat CAESAR dezvoltat de firma franceză Nexter Systems. Spre deosebire de FH-70 și alte sisteme tractate actuale, Type 19 asigură o mobilitate strategică sporită și timpi mai reduși de instalare în/părăsire a poziției de tragere.  

Type 19 este înzestrat cu o țeavă de 52 de calibre (8m) și dispune de un sistem automat de instalare în poziția de tragere (punere în baterie) și semiautomat de încărcare a muniției. Obuzierul este instalat pe un șasiu 8×8 fabricat de MAN având cabina echipajului dispusă în partea din față, iar piesa de artilerie în spatele vehicului. Cabina echipajului asigură protecția împotriva focului armamentului ușor de infanterie (cal. 7,62mm) și a schijelor.

Echipajul este format din 5 militari din care trei sunt dispuși în cabina vehicului, iar ceilalți doi într-o cabină din centrul vehicului.

Ca și în cazul obuzierului autopropulsat francez CAESAR, sistemul de conducere a focului este instalat în cabina echipajului, iar în spatele vehciului, pe partea stângă, este instalat un display pentru servanți când se execută o misiune de foc. Pentru efectuarea tragerilor se coboară o placă de bază – acționată hidraulic – în spatele vehicului pentru asigurarea unei platforme mai stabile pentru executarea focului. Cele patru roți din spate sunt ridicate de la sol, astfel încât placa să absoarbă reculul obuzierului.    

Dintre alte tipuri de obuziere autopropulsate pe roți demne de semnalat la nivel mondial vom menționa tipurile CAESAR și ARCHER ambele având cal. 155mm și teavă de 52 calibre (8m).

Fiind echipate cu calculatoare de conducere a focului și mecanisme automate de încărcare și ochire, ambele sisteme pot executa misiuni de tragere de lovituri multiple cu impact simultan – MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact), care constau în executarea focului cu mai multe proiectile, în succesiune rapidă, cu traiectorie și durată de zbor diferite, astfel încât să aibă impactul la țintă în același timp.

CAESAR este un obuzier autopropulsat cal. 155mm intrat în dotarea armatei franceze în 2008 și a fost testat în Afganistan, Irak și Mali (Operația Serval). Se mai află în dotarea forțelor armate din Arabia Saudită (132 de piese în dotarea Gărzii Naționale), Danemarca (15 piese comandate), Indonezia (36, plus alte 18 comandate), Liban (28) și Tailanda (6, folosite cu succes împotriva aruncătoarelor de proiectile reactive cambodgiene BM-21).

CAESAR este instalat pe un șasiu în greutate de 20 de tone, are o bătaie cu proiectilele explozive standard de 30km dar poate atinge o bătaie maximă de 55-60km folosind proiectile cu dirijare pe traiectorie. Cadența de tragere este de 6 lovituri/min. sau 3 lovituri în 18s, iar unitatea de foc este compusă din 18 proiectile.

FH77 BW – ARCHER este un obuzier autopropulsat instalat pe șasiu Volvo A30D 6×6 dezvoltat de BAE Systems Bofors din Karlskoga, Suedia. ARCHER are o bătaie de 40km folosind muniția standard și 60 km folosind proiectilele dirijate M982 Excalibur sau BONUS. Armata suedeză are în dotare 48 de sisteme ARCHER.

Obuzierul are o cadență de 75 de lovituri/h sau o salvă de 3 proiectile în 15 sec. Unitatea de foc a obuzierului de 20 de lovituri poate fi trasă în 2,5 min. Capabilitatea MRSI a obuzierului este de 6 lovituri, iar tragerea prin ochire directă se poate executa până la ținte aflate la 2km.

La momentul actual România nu dispune de sisteme de artilerie autopropulsate pe roți sau pe șenile (nu includem aruncătoarele de proiectile reactive LAROM). Iar despre programul de inzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm autopropulsat pe senile”, prin care urmau să intre în dotarea forțelor terestre 40 de sisteme pentru echiparea a două batalioane de artilerie, din păcate nu s-a mai auzit nimic de 2-3 ani.  

 

Sursă foto: Ministerul japonez al apărării ( via Instagram).

Lasă un răspuns