Racheta de croazieră DH-10 – multe necunoscute, secrete și dezinformări

Recent, China a declarat că cel mai modern distrugător al Marinei Armatei Populare de Eliberare dispune de capacitatea de lansare a rachetelor de crozieră destinate lovirii țintelor terestre, fapt ce marchează intrarea statului asiatic în clubul select al țărilor care dispun de asemenea arme.

Racheta de croazieră BGM-109 Tomahawk a reprezentat un instrument preferat al politicii externe a SUA – diplomația Tomahawk – în timpul diferitelor intervenții militare din ultimii 30 de ani. Rusia a început utilizarea acestora în urmă cu 5 ani, când mai multe nave de luptă din Marea Caspică au lansat rachete 3M-54 Kalibr asupra rebelilor sirieni într-o demonstrație de forță adresată lumii întregi.

Acum și China are o astfel de opțiune la îndemâna decidenților politici de la Beijing echipând cele mai noi distrugătoare cu o astfel de armă cu rază lungă de acțiune. Presa chineză  a oferit puține detalii despre aceeste rachete de croazieră, în afara faptului că noile distrugătoare din clasa Tip 055 sunt capabile să le lanseze.          

Primul distrugător purtător de rachete chinez Type 055 din clasa Renhai – botezat Nanchang – a intrat în serviciul activ în luna ianuarie 2020. Intrarea distrugătorului în serviciul activ marchează o nouă etapă în drumul Chinei spre dezvoltarea unei flote care să acționeze la distanțe mari de bazele proprii, în măsură să asigure proiecția forței în diferite zone ale lumii pentru protejarea propriilor interese (politice, economice sau militare). Capabilitățile sale moderne îl recomandă pentru asigurarea misiunilor de escortă pentru portavioane în cadrul unor grupările navale.  

Este cel mai modern distrugător al marinei chineze și utilizează tehnologie și design stealth pentru micșorarea amprentei de radiolocație, hidroacustice, magnetice sau optice, prin folosirea materialelor ușoare, compozite, absorbante de radiații electromagnetice, precum și reducerea emisiei de căldură și de radiații în infraroșu (IR). Deși în China este considerat distrugător, marina americană îl clasifică drept crucișător, fiind în linii mari, comparabil cu crucișătoarele americane purtătoare de rachete din clasa Ticonderoga (care dispune de sistemul electronic AEGIS care integrează diferite tipuri de armament de la bord). 

Armamentul principal al distrugătorului este instalat în 112 de sisteme de lansare verticală, dispuse în două silozuri de tragere, situate la prova (64) și în partea centrală a vasului(48). Acestea pot adăposti și lansa rachete antinavă YJ-18A (cu o rază de acțiune de 220-540km, având viteză de croazieră subsonică și supersonică pe porțiunea finală a atacului) și rachete antinavă cu rază lungă de acțiune YJ-100 (cu o rază de acțiune de 800km), precum și rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune HHQ-9B (similare cu cele care echipează sistemul rusesc S-300, cu o rază de acțiune de peste 300km) și scurtă de acțiune HQ-10 (cu o rază de acțiune de 6km).

Presa chineză nu a identificat racheta de croazieră, dar suspectul de serviciu este considerată varianta navalizată – DH-10 – a rachetei de croazieră cu dislocare terestră CJ-10 (ChangJian-10/”Sabia lungă-10”).

Dintre toate sistemele de arme cu rază lungă de acțiune pe care China le-a dezvoltat și dislocat în zona Strâmtorii Taiwan, probabil că nici unul nu este mai puțin cunoscut și și nu a înregistrat o evoluție atât de rapidă ca programul de rachete de croazieră DH-10 (DongHai -10/”Marea de Est-10”). Faptul se datorează măsurilor de secretizare și securitate care au învăluit dintotdeauna programele de dezvoltare a rachetelor de croazieră chinezești. Mai mult, spre deosebire de programele de dezvoltare a rachetelor balistice, submarinelor și armelor antisatelit, surprinzător sau nu, rachetele de croazieră au reușit, în majoritatea timpului, să se sustragă investigațiilor presei internaționale.

Despre CJ-10 se cunoaște că este o rachetă de croazieră cu viteză subsonică având o rază de acțiune cuprinsă între 1.500 și 2.000 de kilometri. Este echipată cu sisteme de dirijare multiple, inclusiv navigație inerțială, prin GPS sau chiar radar de urmărire a conturului terenului survolat – TERCOM (TERrain COntour Matching).   

DH-10 a fost dezvoltată datorită perseverenței și eforturilor  serviciilor de informații chineze, fiind practic o armă  dezvoltată – prin inginerie inversă – din omoloagele americane și  ruse. Mai precis, DH-10 este destul de asemănătoare cu racheta Tomahawk, a cărei tehnologie și detalii constructive au fost obținute din analizarea și reproducerea secțiunilor intacte sau parțial distruse care au fost recuperate din zonele de luptă unde au fost utilizate și anume Irak, Serbia, Siria sau Afganistan. China a obținut cel puțin două Tomahawk neexplodate chiar de la Osama bin Laden după ce SUA au lansat 75 de rachete în Afganistan (Operația Infinite Reach), în august 1998, într-o încercare de eliminare a fostului lider terorist. După alte surse, șase rachete au căzut în Pakistan în timpul operației și au fost recuperate de experți chinezi și pakistanezi. Și Rusia a dezvăluit că a capturat intactă în Siria ultima versiune Tomahawk Block IV.  

DH-10 a mai beneficiat și de dezvoltarea unui motor turboventilator îmbunătățit, similar cu modelul rusesc TRDD-50 care echipează rachetele Rk-55 Relief (codificare NATO: SS-N-21, rază  de acțiune 3.000km) și Kh-55 (codificare NATO: AS-15), care a fost construit în China după 1992. Nu în ultimul rând, trebuie menționat procurarea ilegală a cel puțin șase rachete de croazieră Kh-55/AS-15 Kent (rază de acțiune 2.500-3.000km) din Ucraina (alte șase au fost trimise în Iran) în anii 1990 a căror detalii constructive au stat la baza dezvoltării DH-10.      

Faptul că China dispune de capacitatea și experiența necesară pentru dezvoltarea rachetelor de croazieră destinate lovirii țintelor terestre este neîndoielnic. Armata chineză are în dotare rachete balistice intercontinentale, o mare varietate de rachete balistice și are programe de rachete hipersonice în dezvoltare.  

Întrebarea cea mai importantă rămâne dacă această capabilitate a navelor de luptă chineze de a lansa rachete de croazieră pentru a lovi ținte terestre situate la mii de kilometrii distanță va deveni o tentație și o opțiune valabilă pentru puterea de la Beijing de a transmite un mesaj de forță similar cu cel al americanilor și rușilor.  

 

Sursă foto: You Tube. 

Lasă un răspuns