Exercițiu NATO de luptă antisubmarin în zona Cercului Polar

Marina americană a difuzat recent un comunicat de presă prin care anunța încheierea unui exercițiu de luptă antisubmarin desfășurat de către Flota a VI-a (comandamentul la Napoli) împreună cu marina britanică în zona Cercului Polar de Nord.

Potrivit comunicatului, la exercițiul din Marea Norvegiei au participat patru nave de suprafață din cele două țări, un submarin american și un avion de patrulare maritimă P-8 A efectivele participante depășind 1.200 de militari.     

US Navy a participat la exercițiu cu distrugătoarele purtătoare de rachete din clasa Arleigh Burke USS Donald Cook (DDG 75) și USS Porter (DDG 78), nava rapidă de sprijin logistic USNS Supply (T-AOE 6), iar Royal Navy cu fregata HMS Kent (F 78).  

Ambele distrugătoare americane sunt echipate cu sistemul electronic AEGIS care integrează diferite tipuri de armament de la bord și dispun de capabilități de apărare împotriva rachetelor balistice.

HMS Kent (F 78) este o fregată pentru lupta antisubmarin din clasa Tip 23 cu un deplasament de 4.900 de tone și este echipată cu rachete antinavă Harpoon, torpile ușoare Sting Ray (324mm) și rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune Sea Ceptor (bătaie 25km). Royal Navy dispune de 13 fregate din această clasă, iar marina chiliană de 3 nave.

P-8A Poseidon MRA Mk.1 este un avion modern de patrulare maritimă (MPA – Maritime Patrol Aircraft) cu rază lungă de acțiune (peste 6.500 km) dotat cu senzori pentru supraveghere maritimă, echipamente pentru operații de căutare-salvare și sisteme pentru lupta antisubmarin. P-8A Poseidon se află în dotarea Marii Britanii, Australiei, Norvegiei, Indiei și SUA (122 operaționale). Costul unui astfel de aparat, considerat a fi cel mai bun MPA, se ridică la circa 300 milioane de dolari.

În 2018 elemente ale Grupării Navale de Lovire conduse de portavionul cu propulsie nucleară USS Harry Truman și ale Grupării Navale Expediționare de Lovire conduse de nava de desant USS Iwo Jima au executat antrenamente în zona Cercului Polar în sprijinul exercițiului NATO Trident Juncture.

În 2019 distrugătorul purtător de rachete USS Donald Cook și o Grupare Operativă de Nave de Suprafață – SAG (Surface Action Group) din cadrul Flotei a II-a americane (comandamentul la Norfolk) cuprinzând crucișătorul purtător de rachete USS Normandy (CG 60) și distrugătorul purtător de rachete USS Farragut (DDG 99) – ambele echipate cu sistemul AEGIS – au desfășurat antrenamente de luptă în regiunea Cercului Arctic.   

Anunțul survine la câteva zile după ce Rusia a anunțat că a desfășurat un exercițiu de parașutare de la mare înălțime (aproape 11.000 m) cu militari aparținând forțelor speciale și trupelor aeropurtate care au executat salturi în regiunea arctică de la bordul unor avioane de transport strategic Iliușin IL 76.   

Sursă foto: US NAvy (Sistemul de apărare apropiată Phalanx de la bordul USS Porter).

Lasă un răspuns