Elveția va achiziționa aruncătoare de bombe autopropulsate cal. 120mm

Departamentul federal pentru apărare, protecție civilă și sport din Elveția a anunțat recent finalizarea cu succes a testelor aruncătorului de bombe autopropulsat Mörser 16 calibru 120mm care va intra în dotarea armatei elvețiane începând cu 2024.   

În ianuarie 2016, Departamentul federal pentru achiziții militare a semnat un contract cu compania elvețiană RUAG în valoare de 404 mil. franci elvețieni pentru furnizarea a 32 de sisteme de aruncătoare autopropulsate Mörser 16 cal. 120mm și a 12 vehicule de sprijin logistic pentru forțele armate elvețiene.

Noul sistem autopropulsat cuprinde aruncătorul de bombe cal. 120mm COBRA, dezvoltat de firma RUAG, montat pe un transportor blindat pe roți 8×8 Piranha 5, fabricat de GDELS (General Dynamics European Land Systems).

COBRA este un aruncător modern de cal. 120mm cu o greutate de 1.200kg /1.350kg (fără/cu mecanismul automat de încărcare cu acționare electrică) și care poate deschide focul pentru prima lovitură în mai puțin de 60 de secunde. Bătaia maximă a aruncătorului este de 7-9km.

Calculatorul de conducere a focului permite sistemului de aruncător de bombe COBRA să execute trageri de lovituri multiple cu impact simultan – MRSI (Multiple Launch Simultaneous Impact (unghiuri de înălțător diferite, aceeași încărcătură de azvârlire). Sistemul dispune de elemente de siguranță și avertizare împotriva dublei încărcări sau a operațiilor executate incorect de către servanți.

Blindajul transportorului blindat Piranha 5 asigură protecția împotriva loviturilor de grenade cumulative, loviturilor perforante cal. 14,5mm  (360⁰) și doar în partea frontală (30⁰) împotriva loviturilor perforante cal. 30mm. Cutia blindată asigură protecția împotriva minelor/dispozitivelor explozive cu o încărcătură de luptă de până la 8kg.  

Piranha 5 urmează să intre în dotarea forțelor armate din Danemarca (309 buc. comandate în șase variante – transportor pentru trupe, punct de comandă mobil, aruncător de bombe autopropulsat, vehicul specializat de geniu, evacuare medicală, vehicul de recuperare/evacuare tehnică), România (224 buc. comandate) și Spania (348 buc. comandate).

 

Sursă foto: RUAG.

 

Lasă un răspuns