Exercițiul Ramstein Alloy 20-1

În perioada 21-22 aprilie 2020 forțe aeriene din patru țări NATO și două partenere au desfășurat Exercițiul Ramstein Alloy 20-1 în diferite baze aeriene, centre de dirijare, locații de antrenament și în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice.

La exercițiu au participat aeronave din Germania (Eurofighter și A400M), Polonia (F-16), Lituania (un avion de transport mediu curier C-27 Spartan și un elicopter Mi-8 de căutare-salvare), Belgia (F-16), Finlanda (2 F/A-18 Hornet de la baza aeriană Risala) și Suedia (JAS-39 Gripen), precum și un avion de alarmare timpurie și control aerian aeropurtat E-3 Sentry-AWACS (Airborne Warning & Control System) din cadrul Forței NATO de avioane AWACS (NAEW&C Force) de la baza aeriană NATO de la Geilenkirchen din Germania.

Misiunile și zborurile aeronavelor au fost controlate de  la Centrele de control aerian și raportare de la Karmelava (Lituania) și Tallin (Estonia), iar avionul AWACS a dirijat avioanele F-16 poloneze și belgiene, precum și Eurofighter-urile germane și Gripen-rile suedeze în timpul diferitelor scenarii de luptă aeriană.

În prima zi a exercițiului principalul eveniment l-a constituit simularea pierderii conexiunii radio dintre echipajul unui avion de transport C-27 Spartan lituanian şi controlorii de trafic  aerian – COMLOSS (COMmunication LOSS) în timpul tranzitării din spațiul aerian al Estoniei în cel al Finlandei.

Evenimentul a inițiat o serie de măsuri de răspuns și coordonare începând cu raportarea și înregistrarea avionului cu probleme și finalizând cu decolarea, identificarea interceptarea și dirijarea aparatului COMLOSS de către avioane de vânătoare F-16 poloneze și F/A-18 Hornet finlandeze.

Un alt eveniment din cadrul exercițiului l-a constituit simularea unei catapultări al echipajului unui aparat F-16 belgian și activarea procedurii de căutare-salvare prin care acesta a fost recuperat de un elicopter Mi-8 lituanian. Totodată, exercițiul a mai inclus și antrenament în executarea realimentării în aer a unor aparate Eurofighter germane de la bordul unui avion-cisternă A-400M.  

 

Sursă foto: US Air Force. (F/A-18 Hornet)      

Lasă un răspuns