Rusia este dispusă să includă noile rachete hipersonice într-un nou tratat cu SUA

Secretarul de stat american Mike Pompeo și ministrul rus de externe  Serghei Lavrov au discutat recent problematica controlului armamentelor strategice și alte subiecte de politică externă ca urmare a dorinței Rusiei de a prelungi tratatul de control al armamentelor New START – Noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice (New STrategic Arms Reduction Treaty), care expiră în februarie 2021.

Prima condiție este însă ca Washintonul să accepte oferta Moscovei de a prelungi acordul.

Pompeo a subliniat că orice discuții viitoare privind controlul armamentelor trebuie să țină cont de dorința președintelui american Trump de a include și China la masa tratativelor alături de SUA și Rusia.

În timp ce Administrația Trump face presiuni pentru semnarea unui nou tratat care să includă și China printre națiunile semnatare, Moscova a declarat că acest obiectiv este nerealist ținând cont de refuzul conducerii chineze de a-și reduce micul arsenal nuclear.

Dorința de prelungire a singurului acord de control a armamentelor strategice dintre cele două țări, exprimată repetat chiar și de președintele rus Vladimir Putin, vine la pachet, surprinzător, cu o serie de oferte tentante cum ar fi includerea în discuții a noilor tipuri de arme nucleare strategice sau hipersonice.  

Astfel, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat că Rusia este dispusă să includă în cadrul tratatului noua rachetă nucleară intercontinentală Sarmat și vehiculul-planor hipersonic Avandard, precum și alte arme nucleare.

Deși se află încă în faza de cercetare-dezvoltare, despre racheta balistică intercontinentală Sarmat se știe că va avea o rază de acțiune de 16.000km și cel puțin 10 vectori purtători, între care și vehiculul-planor Avangard sau ținte false pentru saturarea sistemelor de apărare antirachetă. Despre Avangard se cunoaște că prima unitate de rachete echipată cu acest vehicul-planor, care poate atinge viteze de Mach 27, a devenit operațională în decembrie 2019. 

New START,  semnat la Praga în 2010 de către președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev, limitează la 1.550 numărul total al vectorilor nucleari operaționali și la 700 numărul rachetelor intercontinentale cu dislocare terestră operaționale – ICBM (InterContinental Ballistic Missile), a bombardierelor strategice echipate cu rachete nucleare și a rachetelor balistice cu lansare din submarinele cu propulsie nucleară – SLBM (Submarine Launched Ballistic Missile). 

Tratatul, care poate fi prelungit cu încă cinci ani, prevede un mecanism detaliat de verificare a îndeplinirii obligațiilor fiecărei părți, inclusiv inspecții ale bazelor nucleare, notificări reciproce și schimburi de informații.

În prezent, SUA dispun de 6.185 vectori nucleari (1.750 operaționali, 4.435 alți vectori), Rusia de 6.500 (1.600 operaționali, 4.900 alți vectori), în timp ce arsenalul Chinei se ridică la 290 de vectori, al Marii Britanii la 200 (120 operaționali) și al Franței la 300 (280 operaționali). Pe lângă marile puteri nucleare, o serie de alte state dispun și ele de arsenale considerabile: India are 130-140 vectori nucleari, Pakistan 150-160, Israel cu 80-90 și Coreea de Nord cu 10-20 vectori nucleari.  

Fără extinderea valabilității tratatului New START este clar pentru toată lumea că nu va mai exista un acord viabil care să limiteze arsenalele nucleare ale celor două țări pentru prima dată din 1972.

Sursă foto: Ministerul rus al apărării (Sistem mobil Yars/SS-29)

Lasă un răspuns