Primul zbor al aparatului F-15 QA destinat aviației din Qatar

Cea mai nouă versiune a avionului F-15 Eagle a executat recent zborul inaugural de pe Aeroportul Internațional Lambert din St. Louis. Noua versiune – F-15QA (Qatar Advanced) –  derivă din avionul multirol F-15 E care, la rândul său, a reprezentat o modernizare a versiunii de bază F-15, aparat dedicat asigurării superiorității aeriene, proiect care a debutat în urmă cu mai bine de 40 de ani.

F-15 QA este un aparat destinat special pentru forțelor aeriene din Qatar, ca parte a unui ambițios program de extindere și modernizare a flotei sale aeriene, în urma semnării în 2017 a unui contract în valoare de 6,2 mld. dolari pentru achiziționarea a 36 de avioane. Avionele vor fi livrate de compania Boeing până la sfârșitul anului 2022.

În prezent forțele aeriene din Qatar (2.500 militari) au în dotare în cadrul Aripii 1 aviație de vânătoare (baza aeriană Al Garyeh) 12 avioane Mirage 2000 (Escadrila 7 superioritate aeriană) și 6 avioane de atac la sol (și antrenament) Alpha Jet (Escadrila 11 vânătoare/atac la sol).

Planul de înzestrare mai cuprinde, în afara de F-15 QA, achiziționarea a 36 de aparate Rafale (livrările au început în februarie 2019, prima escadrilă fiind în curs de operaționalizare, iar comanda fiind planificată să se finalizeze în 2022) și a 24 de aparate Eurofighter Typhoon. Contractul semnat în decembrie 2017 cu consorțiul Eurofighter, condus de BAe Systems, mai prevede, în afară de începerea livrărilor în 2022, și livrarea a 9 avioane de antrenament Hawk și formarea unei Escadrile de Operații Întrunite, unitate încadrată cu personal britanic și qatarez.   

Pe scurt, emiratul cumpără avioane de luptă moderne de la trei companii aeronautice majore, o strategie neobișnuită care îi permite să-și extindă rapid forțele aeriene și în același timp oferind o gamă variată de capabilități. Pe de altă parte există posibilitatea apariției unor dificultăți logistice în asigurarea pieselor de schimb, a asistenței tehnice sau a pregătirii personalului.

Nu în ultimul rând trebuie să amintim că lista de cumpărături a emiratului mai cuprinde procurarea a 24 de elicoptere de atac AH-64E Apache (livrările se vor finaliza în acest an) și a 16 elicoptere de transport NH-90.

F-15 QA dispune de radar AESA (Active Electronically Scanned Array/radar cu rețea de antene fazate cu baleiaj electronic de tip activ) model AN/APG-82(V)1, dezvoltat de firma Raytheon, de sistemul de afișare electronică/ochire montat pe cască JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System), sistemul de cercetare/urmărire în infraroșu – IRST (InfraRed Search and Track) . Noua versiune este echipată cu noile motoare General Electric F110-GE-129 și poate transporta 16 rachete aer-aer.

Și forțele aeriene americane vor achiziționa 144 F-15 EX, o variantă similară cu F-15 QA, pentru a înlocui circa 240 de aparate F-15 C/D. Primele opt aparate F-15 EX vor fi livrate în acest an și vor costa circa 1 mld. de dolari (inclusiv piese de schimb), fiind destinate, în timp de pace,  executării unor misiuni de patrulare deasupra spațiului aerian american, iar în timp de război, lansării de rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune și asigurării controlului unor formații de drone înarmate.

Sursă foto: Boeing.(F-15 QA)

Lasă un răspuns