India achiziționează rachete antinavă Harpoon și torpile Mk.54

India va achiziționa 10 rachete antinavă  AGM-84L Harpoon Block II și 16 torpile ușoare Mk 54, valoarea totală a celor două contracte ridicându-se la 155 milioane dolari.

AGM-84L Harpoon Block II este o rachetă antinavă cu o rază de acțiune de peste 110 km aflată în dotarea marinei americane și a 30 de state. Harpoon poate fi lansată de pe mai multe platforme – navă, submarin sau avion – și are un sistem de dirijare pe bază de de GPS în fazele inițiale ale zborului spre raionul țintelor, iar pe porțiunea finală utilizează un sistem radar de tip activ, care lucrează în banda J, pentru descoperirea navelor adverse și dirijarea către acestea.

Torpila ușoară Mk.54 are un diametru 324mm, o greutate de 280 kg și atinge o viteză de peste 40 de noduri (75 km/h). Se află în dotarea forțelor navale din SUA, Australia, Tailanda, Canada, Mexic și Marea Britanie. Torpila dispune de un sistem de căutare activă/pasivă a țintei, iar capul de autorijare este în măsură să descopere și să urmărească autonom o țintă dintr-un grup de nave, clasificând semnalele acesteia și anulând semnalale false de contraacțiune acustică ale sistemelor de protecție împotriva torpilelor ale navelor adverse.

Ambele sisteme de armament vor echipa avioanele de patrulare maritimă P-8 I Poseidon din care India a cumpărat până în prezent 8 avioane și urmează să mai primească în cursul acestui an alte patru.

P-8A Poseidon MRA Mk.1 este un avion modern de patrulare maritimă (MPA – Maritime Patrol Aircraft) cu rază lungă de acțiune dotat cu senzori pentru supraveghere maritimă, echipamente pentru operații de căutare-salvare și sisteme pentru lupta antisubmarin.

P-8A Poseidon are un echipaj de 9 militari (2 piloți și 7 operatori echipamente), poate transporta și lansa 129 de geamanduri radio-acustice pentru descoperirea submarinelor (64 pot fi monitorizate simultan) și are o rază de acțiune de peste 6.500 km. În privința sistemelor de la bord avionul dispune de un radar de cercetare maritimă Raytheon AN/APY-10, echipamente pentru măsuri de sprijin electronic – ESM (Electronic Support Measures) de tip NG AN/ALQ-240 (V) și aparatură  electronooptică și în IR (EO/IR) L-3 WESCAM MX-20HD.

În afara de India, P-8A Poseidon se mai află în dotarea Marii Britanii (2 operaționale, din cele 9 comandate, cu livrare până în noiembrie 2021), Australiei (4 operaționale și alte 4 comandate), Norvegiei (5 comandate) și SUA (122 operaționale). Au mai fost comandate de Noua Zeelandă (4) și Coreea de Sud (6). Costul unui astfel de aparat, considerat a fi cel mai bun MPA, se ridică la circa 300 milioane de dolari.

Totodată, în perioada următoare India urmează să achiziționeze sisteme artileristice navale Mk. 45 cal. 127mm (în valoare de 1 mld. $) și un sistem integrat de apărare aeriană (1,867 mld. $). La începutul acestui an, guvernul indian a aprobat achiziționarea a 24 de elicoptere multirol americane MH-60 R Seahawk în valoare de 2,6 mld. $.

Din 2017, India a derulat 10 programe de achiziție în care a cumpărat armament american în valoare de 7,85 miliarde dolari.

 

 

Sursă foto: US NAvy. 

Lasă un răspuns