Impactul COVID-19 asupra unor armate

Forțele armate din toată Europa și-au redus activitățile operaționale și au impus reguli stricte în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului SARS -CoV-2 în rândul personalului militar.

Germania a mobilizat peste 15.000 de militari pentru sprijinirea eforturilor autorităților locale, în timp ce Polonia a activat mii de militari pentru a executa misiuni de patrulare pe străzi, în timpul carantinei, dezinfectări de spitale sau pentru a ajuta poliția de frontieră. 

Sunt binecunoscute evenimentele de la bordul portavionului cu propulsie nucleară american Theodore Roosevelt, un exemplu în ceea ce privește modul de răspândire rapidă a pandemiei în rândul personalului forțelor navale care de obicei lucrează și trăiesc spații restrânse, fiind astfel mai vulnerabili la infectare. În prezent, vasul este ancorat în Guam unde cei 5.000 de marinari și aviatori sunt supuși testelor. Marina americană l-a demis pe comandantul vasului după ce acesta a semnalat presei temerile sale cu privire la lipsa măsurilor adecvate pentru stoparea infecției la bordul portavionului.

În Franța, Italia și Spania, printre națiunile cele mai lovite de pandemie, activitățile militare au fost reduse sau în multe situații suspendate. 

Germania a impus reguli stricte, fără adunări de personal și punând în carantină câteva comandamente, în timp ce forțele armate turce au luat, printre altele, măsuri de distanțare socială în cantine sau dormitoare.  

Turcia a declarat că limitează deplasările trupelor în Siria datorită răspândirii coronavirusului.

Navele franceze dislocate în strâmtoarea Hormuz nu au voie să facă escale în porturi în afară de Abu Dhabi, în timp ce operațiile aeriene au fost și ele afectate, cu exerciții anulate sau întârzieri în activitățile de rotație operațională din câteva teatre de operații. Tot în Franța, 600 de militari au fost infectați cu noul virus, inclusiv patru militari care participă la operația Barkhane din Africa de Vest împotriva militanților islamiști.  

În Spania, țară aflată pe poziția a doua, după SUA, în privința numărului de persoane infectate (peste 135.000), ministerul apărării a declarat că 230 de militari au fost testați pozitiv, iar 3.000 de militari se află în autoizolare. Șeful Statului Major al Apărării a declarat că operațiile navale nu au fost afectate simțitor de virus, dar a fost întreruptă activitatea de rotire a efectivelor participante la operația Atalanta (sub egida UE), datorită descoperirii unui militar infectat.

În Germania există 250 de cazuri de militari contaminați (din cei 100.000 la nivel național) și mai puțin de 10 cazuri spitalizate. Printre aceștia se numără și câțiva militari care au participat la un exercițiu NATO în Lituania. Ca măsură de protecție, trupele germane care urmează să fie dislocate în teatrul de operații din Afganistan sunt ținute în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile.

În Italia, printre cele peste 16.500 de victime se numără și un locotenent-colonel, iar patru militari italieni au fost testați pozitiv imediat după ce au sosit la Kabul în Afganistan.

În privința testării personalului militar, Marea Britanie și Turcia nu au făcut anunțuri oficiale în privința numărului acestora sau a personalului militar infectat.

Autoritățile britanice au fost criticate pentru testările reduse, până la 4 aprilie efectuându-se circa 65.000 de teste la o populație de 66 de milioane de persoane. Ministerul sănătății a promis că se vor efectua 100.000 de teste zilnic până la sfârșitul lunii.

De la declanșarea pandemiei, unitățile militare britanice sprijină eforturile autorităților prin distribuirea de echipamente medicale sau logistice. Există temerea că aproximativ 20% din efectivele participante vor fi infectate cu coronavirus.

Până în prezent, militarii Armatei României au executat și execută misiuni de întărire a prezenței și asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei și au preluat de la Jandarmeria Română zeci de obiective în pază. Totodată, militarii au decontaminat și dezinfectat căile rutiere şi spaţiile exterioare din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Suceava și au distribuit pachete cu produse alimentare și de igienă persoanelor vârstnice din zonele afectate de coronavirus.

La rândul lor forțele aeriene române au transportat zeci de tone de echipamente de protecție medicală din Turcia și Germania și au readus în țară zeci de cetățeni români, în timp ce la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate mii de teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

Mai putem adăuga și realizarea primelor izolete de concepție și producție românească, care vor fi produse în serie după un proiect de cercetare militară – „Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC”, dezvoltat de cercetători științifici militari specializați în proiecte în domeniul CBRN (amenințări de tip chimic, biologic, radiologic și nuclear).

Nu în ultimul rând, trebuie menționate operaționalizarea formațiunii medicale de tratament ROL 2, amplasată în perimetrul Institutului de Gerontologie și Geriatrie ”Ana Aslan” din Otopeni și amenajarea Spitalului Modular de Izolare și Tratament (achiziționat de MApN din Olanda) ca secție extinsă de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Constanța.

Lasă un răspuns