Navele spital și de asalt amfibiu americane și franceze vin în sprijinul eforturilor de combatere a COVID-19  

În cadrul măsurilor de răspuns la pandemia de coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19), marina franceză și-a mobilizat toate cele trei nave de asalt amfibiu din clasa Mistral pentru sprijinirea populației și teritoriilor (departamentelor) franceze de peste mări.

Mobilizarea navelor de asalt amfibiu Mistral și Dixmude pe 25 martie a.c., vine la cinci zile după ce flota franceză a dislocat nava Tonnerre în Corsica pentru a transporta pacienții infectați cu coronavirus în partea continentală a Franței. Mobilizarea navelor Mistral, parte a Operației Resilience, reprezintă unul din eforturile concertate ale unor forțe navale de a-și disloca navele mari de suprafață în lupta contra pandemiei.

Nava Mistral va sprijini populația din insula Reunion (860.000 de persoane) – teritoriu francez din Oceanul Indian. Vasul se afla deja în regiune, pentru antrenament pe mare, când guvernul francez a anunțat operația de sprijin medical. La rândul său, nava Dixmude care se afla la momentul anunțului în Marea Mediterană a primit ordin să se va deplaseze către teritoriile franceze din Marea Caraibilor.

Cu un deplasament de peste 21.500 de tone, navele din clasa Mistral dispun de două săli de operație, un laborator de raze X, un cabinet stomatologic, scanere, 20 rezerve pentru pacienți cu 69 de paturi, inclusiv șapte pentru terapie intensivă. Există posibilitatea suplimentării temporare cu 50 de paturi prin utilizarea spațiului hangarului.      

Echipajul navei Tonnerre a adăugat echipamente de izolare la câteva din facilitățile sale pentru protecția proprie pe timpul misiunii executate în Corsica.

La rândul său, marina americană și-a activat cele două nave-spital care au fost deplasate către marile orașe americane pentru sprijinirea eforturilor spitalelor locale de a combate epidemia. Nava-spital Mercy (T-AH 19) a ajuns la Los Angeles, în timp ce Comfort (T-AH 20) a sosit la New York. Ambele nave vor trata cazurile non-coronavirus pentru a disponibiliza paturile și personalul medical din spitalele civile.

Cele două nave-spital cu un deplasament de circa 70.000 de tone au fost construite în anii 1970 prin transformarea unor foste petroliere având rolul de a asigura servicii medicale în situații de război și în cazul unor dezastre majore. Până în prezent, cele două nave au fost inactive, fiind deservite de un echipaj redus, dar de curând au fost reactivate pentru a sprijini serviciile medicale pentru combaterea pandemiei care face ravagii în SUA.

Navele-spital americane dispun de o capacitate de 1.000 de paturi (din care 80 de terapie intensivă), 12 săli  de operație, servicii radiologice, laboratoare medicale, farmacie, echipament CT și două instalații de producere a oxigenului. În caz de activare, navele sunt deservite de peste 1.300 de persoane (echipaj și personal medical din bazele terestre)  

În plus, forțele navale americane mai dispun și de 33 de nave de asalt amfibiu care ar putea fi implicate în misiuni similare, ca răspuns la pandemie, inclusiv navele mari de asalt din clasele Wasp și America. Cele două clase de nave cu un deplasament de peste 40.000 de tone dispun de facilități medicale pentru tratarea a 600 de pacienți.

Până în prezent, nava-spital Argus din cadrul Royal Navy nu a fost implicată în sprijinirea eforturilor spitalelor civile care fac cu greu față pandemiei.

 

 

Sursă foto: US Navy.

Lasă un răspuns