Primul distrugător japonez cu capabilități de apărare antirachetă

Forțele maritime pentru autoapărare japoneze au introdus recent în serviciul activ primul distrugător purtător de rachete din clasa Maya în cadrul unei ceremonii desfășurate la Șantierele Navale din Yokohama. Maya (DDG-179) va intra în componența Flotilei 1 escortă în prezent dislocată în baza navală din Yokosuka.  

Lansată la apă pe 30 iulie 2018 la Șantierele Navale din Yokohama, Maya este prima navă din cadrul unei noi clase de distrugătoare AEGIS modernizate cu capabilități de apărare antirachetă. Clasa va cuprinde două nave, fiecare costând circa 1,5-1,6 mld $ – Maya și Haguro (planificată să intre în serviciul activ în martie 2021) .

Nava, cu un echipaj de  310 militari, are un deplasament maxim de 10.200 tone, o lungime de 170 m, o lățime de 22 m și un pescaj de 6,4 m.

Pentru propulsie nava folosește un sistem hibrid COGLAG (COmbined Gas eLectric And Gas), integrând patru turbine cu gaz IHI/General Electric LM2500-30 ce acționează două elici.  Vasul poate dezvolta o viteză maximă de 30 de noduri (56km/h), ce asigură o distanță de acțiune de 5.000 mile marine la o viteză economică de 18 noduri.

Distrugătoarele Maya sunt primele nave ale marinei japoneze proiectate să fie echipate de la început cu capabilități de apărare împotriva rachetelor balistice – BMD (ballistic missile defense) și totodată primele nave care dispun de  capabilitatea de cooperare în timpul angajării țintelor – CEC (Cooperative Engagement Capability). CEC permite navei să primească informații pentru angajarea țintelor descoperite și urmărite de alte sisteme navale sau aeriene, cum ar fi distrugătoare AEGIS americane (din clasa Arleigh Burke) și australiene (din clasa Hobart) sau avioanele de alarmare timpurie și control aerian aeropurtat E-2 D Advanced Hawkeye AEW&C (Airborne Early Warning and Control) din care Japonia a comandat patru exemplare.

Distrugătorul este echipat cu versiunea J7 a sistemului de luptă AEGIS conectat la radarul cu antene fazate AN/SPY-1D(V) – dezvoltat de Lockheed Martin/Raytheon și radarul de conducerea focului cu rezoluție înaltă AN/SPQ-9B, fabricat de Northrop Grumman și care lucrează în banda X (8-12,5 GHz). AN/SPY-1D(V) este optimizat pentru operații navale în zonele de litoral și poate descoperi și urmări până la 800 de ținte (200 în fiecare cadran) de la distanțe de 175 de mile (45 de mile în cazul rachetelor antinavă care zboară razant cu suprafața apei)

Armamentul principal al distrugătorului este instalat în 96 de sisteme de lansare verticală Mk-41 VLS, dispuse în două silozuri de tragere, 64 situate la prova și 32 la pupa vasului. Acestea pot adăposti și lansa rachete antinavă Tip 90/17, precum și rachete antiaeriene SM-3 Block II A pentru interceptarea rachetelor balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, iar în viitorul apropiat vor putea lansa și rachete SM-6 (mai cunoscute sub denumirea RIM -174 Standard Extended Range Active Missile – ERAM).

Dezvoltată de compania Raytheon, SM-6 este o rachetă multirol care poate angaja atât ținte navale cât și aeriene. Inițial, SM-6 era planificată să fie achiziționată de Japonia în 2019 (primul client în afara SUA), dar o serie de deficiențe în livrarea unor componente ale rachetei au determinat amânarea livrărilor de către Raytheon.   

Ca sisteme artileristice Maya este echipată cu un tun naval Mk-45 Mod 4 calibru 127 mm dispus într-o turelă cu formă special concepută pentru asigurarea mascării pasive, precum și cu două sisteme de apărare apropiată Phalanx CIWS (Close-In Weapon System) cu șase țevi calibru 20mm (cadență maximă 4.500 lovituri/min și distanță de tragere maximă 3,5 km).

Pentru lupta antisubmarin nava este echipată cu bombe reactive antisubmarin cu lansare verticală Tip 07 și torpile Mk-46 sau Tip 73, lansate din două tuburi lanstorpile triple, precum și cu încărcături explozive de adâncime.

Vasul are punte eliport și hangar ce poate adăposti un elicopter de luptă antisubmarin SH-60K.

Există informații neconfirmate care sugerează că în viitor navele din această clasă vor fi echipate cu sisteme laser sau tunuri electromagnetice fabricate de companii nipone.

În prezent marina japoneză dispune patru nave purtătoare de elicoptere (2 clasa Izumo și 2 clasa Hyuga), opt distrugătoare purtătoare de rachete, 30 distrugătoare de luptă antisubmarin, șase fregate (clasa Abukuma) și 22 de submarine.   

 

Sursă foto: Wikipedia.

Lasă un răspuns