Două avioane F-35 aproape să distrugă un sistem sirian Panțir S

Două avioane americane din generația a V-a F-35 Lightining II au avut o ”întâlnire” nedorită cu un sistem mobil antiaerian în timpul operațiilor aeriene din Orientul Mijlociu. Episodul a demonstrat potențialul aparatului ca platformă de neutralizare/distrugere a apărării antiaeriene adverse – SEAD/DEAD (Suppressing/Destruction Enemy Air-Defenses) despre care se spunea, în 2016, că este ”limitat”.

Avioanele făceau parte dintr-un grup aerian format din 12 aparate detașat din Aripile 388 și 419 aviație de vânătoare pentru executarea unor misiuni de luptă împotriva militanților ISIS din Orientul Mijlociu de la baza aeriană Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite (EAU).   

F-35 JSF Lightining II este unicul avion de vânătoare-bombardament supersonic de generația a V-a în producție care îmbină armonios tehnologia stealth, radarul performant cu probabilitate mică de descoperire LPI (Low Probability Intercept) cu capabilitățile de fuziune și integrare senzorială.

F-35 se află în serviciul activ în cadrul forțelor aeriene/navale din SUA (peste 350 de aparate din versiunile A/B/C), Israel(18, alte 32 urmează a fi livrate), Marea Britanie(15, alte 120 urmează a fi livrate), Norvegia(15, alte 30 urmează a fi livrate), Italia(9, alte 64 urmează a fi livrate), Japonia(12, alte 134 urmează a fi livrate), Australia (6, alte 84 urmează a fi livrate) și Țările de Jos (1, alte 28 urmează a fi livrate). Cu peste 350 de avioane deja livrate și peste 2.000 comandate numai în SUA, F-35 JSF Lightining II va domina incontestabil piața mondială a avioanelor de luptă în anii viitori.

În timpul unei misiuni, două aparate F-35 au detectat, folosind sistemul  de luptă radioelectronică ASQ-239, un sistem mobil antiaerian advers. ASQ-239 a descoperit emisia sistemului radar advers în modul de operare pasiv, fără activarea radarului de cercetare aeriană propriu.      

Lansatorul antiaerian detectat nu a fost dezvăluit public, dar cel mai probabil este vorba de sistemul integrat echipat cu tunuri/rachete antiaeriene de fabricație rusească Panțir S (SA-22 Greyhound) din care Siria a achiziționat circa 40 de exemplare (bătaie 18km) și din care se pare că a pierdut cel puțin două în urma operațiiilor aeriene desfășurate de vehiculele aeriene fără echipaj turce.  

După detectarea emisiei sistemului AA advers, fără compromiterea poziției proprii, aparatele F-35 au descoperit precis coordonatele acestuia folosind modul de localizare a radarului de bord APG-81. Coordonatele sistemului AA descoperit erau suficient de exacte pentru a lansa o rachetă sau muniție dirijată asupra lui, dar aparatele americane au preferat să evite lansatorul AA și să-și continue misiunea.    

Este destul de evident că sistemele antiaeriene rusești dislocate în Siria nu pot detecta aparatele americane (sau israeliene) F-35 în primul rând datorită gradului superior de mascare pasivă. În prezent, amprenta de radiolocație-RCS (radar cross section) a unui F-35 Lightning II este 0,005m2, iar pentru F-22 Raptor se situează undeva în zona 0,0001m2 (cât o insectă!). Omoloagele lor din Rusia (Su-57) și China (J-20) au valorile RCS destul de mari, 0.4m2 (alții spun de 1m2) și, respectiv, peste 1m2.   

Ca o paranteză, valorile RCS de mai sus explică, în parte desigur, de ce chiar și sistemele rusești S-400 Triumf (codificare NATO: SA-21 Growler) dislocate în Siria nu au detectat avioanele israeliene, și probabil nici pe cele americane, în timpul misiunilor executate în spațiul aerian sirian. 

Radarul de conducerea focului și de angajare a țintelor aeriene 92N6E (codificare NATO: Gravestone) care se află în dotarea  sistemelor S-400 Triumf (un radar/baterie de tragere) poate detecta prezența acestor tipuri de la 34km (F-35) și 21km (F-22), distanțe extrem de mici, care se traduc prin timpi de reacție foarte mici și târzii pentru a permite tragerea oportună cu rachete antiaeriene. Cifrele explică de ce sistemele antiaeriene rusești au în continuare probleme în descoperirea la distanțe mari a avioanelor din generația a V-a americane F-35 și F-22. Chiar și în lupta aeriană dincolo de raza vizuală – BVR (Beyond Visual Range), un alt produs intens mediatizat – avionul Su-35 echipat cu radar Irbis E- nu poate descoperi aceleași avioane americane decât de la distanțe mici – de 56km și, respectiv, 36km.   

Ținând cont că majoritatea armelor americane – cum sunt JASSM sau JDAM, se lansează de la distanțe considerabile, cu mult în afara bătăii armamentului antiaerian rusesc, dispun de mascare pasivă, dirijare sofisticată și traiectorie de zbor foarte joasă, mult lăudatele sisteme antiaeriene rusești, nu pot reacționa decât târziu, în cel mai bun caz, doar la câteva dintre rachetele lansate să le distrugă. Iar un singur radar la o baterie de tragere (cu 4 lansatoare) este, desigur, insuficient; acesta poate fi bruiat de avioanele de luptă radioelectronică, lovit de rachetele cu dirijare pe fascicul de radiolocație sau saturat de valuri de rachete de croazieră (RCS 0,1-0,2m2), care zboară la mică altitudine, sau drone. Fără radarul 92N6E bateria este ca și scoasă din luptă, iar avioanele nedescoperite nu pot fi doborâte.

Misiunile SEAD/DEAD sunt printre cele mai periculoase sarcini fiind executate în cadrul forțelor aeriene occidentale de echipaje bine antrenate și care dispun de platforme aeriene speciale.

În cadrul aviației de la bordul portavioanelor marinei americane misunea este executată de avioanele EA-18G (versiunea de luptă radiolectronică a avioanelor F/A-18 Hornet) care dispun de echipamente de război electronic pentru descoperirea și bruierea radarelor și comunicațiilor adverse. O altă platformă aeriană dedicată misiunilor SEAD/DEAD este Tornado ECR (varianta de luptă radioelectronică/cercetare – Electronic Combat/Reconnaissance).   

Împotriva radarelor adverse descoperite EA-18G poate lansa rachetele dirijate în fascicul de radiolocație cu tehnologie avansată AGM-88E AARGM (Advanced Antiradiation Guided Missile), atât versiunea standard cu bătaie de 110 km, cât și cea cu rază mărită AGM-88E AARGM-ER (Extended Range), cu bătaie de 220-250 km sau rachete aer-sol lansate din afara razei de acțiune a armamentului inamic AGM-158A JASSM (Joint Air-Sol Stand-off Missile) sau AGM-158 B JASSM – ER, adică varianta cu raza de acțiune mărită (Extended Range). JASSM este o rachetă care poate fi utlizată în orice condiții meteo, dispune de un sistem de dirijare sofisticat bazat pe un receptor GPS și un cap de căutare în IR pentru dirijare pe porțiunea finală a traiectoriei.

Cunoscută pentru imunitatea la contramăsurile electronice adverse, racheta dispune de o încărcătură de luptă de 423 kg, iar raza de acțiune pentru varianta standard este de 370 km și de 930 km pentru cea cu rază mărită, datorită motorului mai eficient și a cantității mai mari de combustibil transportate.

Avioanele F-35 nu dispun în prezent de echipamente de bruiaj sau rachete antiradiolocație similare cu cele care echipează EA-18G, dar forțele aeriene americane vor achiziționa în anii viitori două tipuri diferite de rachete dirijate în fascicul  de radiolocație, fapt ce va întări considerabil aportul F-35 în executarea misiunilor SEAD/DEAD.

La rândul său, avionul F-22 Raptor, din care aviația americană deține 187 de exemplare și descris deseori ca o platformă SEAD/DEAD, datorită echipamentelor de luptă radioelectronică, vitezei mari și bombelor cu dirijare prin GPS pe care le poate transporta, este în măsură să descopere și să atace sistemele AA adverse, mult mai ușor decât o pot face avioanele care nu dispun de un grad de mascare pasivă superior, cum ar fi F-15 Eagle.

 

Sursă foto: Lockheed Martin (F-35 Adir israelian)            

2 Comments

 1. Deci radarul pasiv Pantsir a putut fi detectat de radarul pasiv de pe F35, care folosea un radar pasiv ca sa nu fie descoperit.
  Inseamna ca radarul pasiv de pe F35 este mai pasiv decat radarul Pantsir?
  Nu te mai invarti nene in radarele astea ca te pierzi cu totul, esti fan american si scrii la comanda.
  Poate ne explici un pic cum e cu radarele de pe S400 si cum ar detecta alea pe F35.
  Pantsirul este sovietic nu ne mai interesaeza, da si tu ceva mai nou si mai adevarat

  • Carol Florea

   Radarul de pe F-35 este mai performant(LPI) și dispune de o rază de acțiune mai mare decât cel de pe sistemul rusesc. Radarele rusesti NU pot detecta avioanele cu suprafată mică de reflexie (B-2, F-22, F-35) datorită valorilor RCS extrem de mici.
   Recitiți materialul pentru a descoperi esențialul!
   Radarul de cercetare al bateriei tragere a sistemului S-400 NU va descoperi avioanele F-22 sau F-35 decât de la distanțele indicate în articol – adică prea târziu și după ce au lansat rachetele/muniția asupra lor. Restul speculațiilor și comentaariilor dvs. nu au niciun fundament.
   Cât despre modul de adresare și de exprimare… acestea, probabil, vă reprezintă nivelul de cultură în totalitate!

Lasă un răspuns