Turcia a folosit intens UAV în luptele din Siria

Armata turcă a utilizat masiv vehiculele aeriene fără echipaj – UAV în timpul celor opt zile de lupte intense desfășurate în provincia siriană Idlib, ciocniri încheiate cu o încetare a focului la miezul nopții de 5-6 martie a.c. Pierderile suferite de armata turcă – cel puțin patru UAV – se pare că pun la îndoială capacitatea acestor sisteme aeriene de a executa misiuni în fața apărării antiaeriene siriene.     

Operațiile UAV turce s-au intensificat în Siria după ce 34 de soldații turci au murit în timpul unei lovituri aeriene în sudul provinciei Idlib în 27 februarie a.c. Ministerul turc al apărării naționale – MSB a raportat că în timpul luptelor din Siria au fost uciși sute de militari sirieni și au fost distruse zeci de tancuri, vehicule blindate și piese de artielerie.

Deși nu a dat de înțeles că aceste operații cu UAV sunt responsabile de pierderile provocate armatei siriene, MSB a difuzat totuși mai multe imagini prezentând atacuri executate cu certitudine de UAV. Totodată, a permis accesul unei echipe a CNN Turcia într-o bază aeriană – probabil aeroportul Hatay – de unde plecau în misiune UAV înarmate Bayraktar TB2.

Mai mult, media turce au difuzat știri despre atacuri în ”roiuri” ale UAV înarmate (abreviate ”SIHA” în limba turcă) împotriva țintelor siriene în scopul saturării sistemelor antiaeriene adverse.

După ce, inițial, operațiile UAV s-au desfășurat fără probleme, începând cu 1 martie  sistemele de apărare antiaeriană siriene au început să urmărească și să angajeze cu succes UAV turce. Două zile mai târziu, agenția Al-Masdar News, citând surse militare siriene, a difuzat o știre conform căreia cel puțin șapte UAV turce au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Pe 4 martie, cotidianul Izvestia, citând surse militare ruse, a relatat că cinci UAV tip Anka și șapte UAV Bayraktar au fost doborâte de sistemele antiaeriene de fabricație rusă Buk (codificare NATO: SA-17 Grizzly) și Panțîr (SA-22 Greyhound).      

Imaginile și fotografiile din mai multe surse din Idlib au confirmat doborârea a patru UAV începând cu 25 februarie, când rămășițele unui UAV Anka au fost fotografiate împrăștiate pe un câmp. Un alt UAV Anka a fost filmat când era doborât în flăcări lângă orașul strategic Saraqib în data de 1 martie.

Înainte de începerea operațiunilor din nordul Siriei armata turcă dispunea de 115 aparate fără echipaj Bayraktar (din 151 comandate) și circa 20 Anka (din 40 comandate). Armata siriană mai dispune în prezent de sisteme de circa 40 de sisteme SA-17 (bătaie 45-50km) și 40 SA-22 (bătaie 18km).

 

Sursă foto: TAI. (UAV Anka)

Lasă un răspuns