Polonia cumpără rachete antitanc Javelin

Polonia urmează să achiziționeze rachete antitanc dirijate Javelin pentru modernizarea capabilităților sale de luptă antitanc și ca măsură de descurajare a influenței strategice rusești în zonă.

Pachetul solicitat de Polonia cuprinde 180 de rachete antitanc dirijate Javelin și 79 de unități de dirijare și lansare – CLU (Command Launch Unit), rachete inerte de antrenament – MSR (Missile Simulation Rounds), precum și echipamente de transport, sprijin tehnic și logistic, în valoare de 100 milioane $.

Racheta antitanc Javelin este complet autonomă după lansare fiind echipată în prezent cu o încărcătură de luptă polivalentă – MPWH (MultiPurpose WarHead).

MPWH încorporează încărcături cumulative de ultimă generație – pentru distrugerea noilor amenințări blindate – sau încărcătură explozivă cu fragmentație pentru distrugerea vehiculelor ușor blindate.

În viitor se preconizează introducerea unei versiuni ușoare de CLU (Lightweight Command Launch Unit) și a unei rachete noi – FGM-148G care vor îmbunătăți considerabil performanțele sistemului, în același timp cu reducerea greutății și a costurilor de achiziție.

Javelin dispune de un cap de dirijare după imagine infraroșu – IIR (Imaging InfraRed) și încărcătură de luptă cumulativă în tandem pentru distrugerea tancurilor echipate cu plăci suplimentare de blindaj reactiv-exploziv ERA/Explosive Reactive Armour.

Angajarea țintei se poate face atât frontal, cât și prin lovirea părții superioare a obiectivului (turela unui tanc, de exemplu) prin procedeul fixării pe țintă înainte de lansare – LOBL (Lock on Before Launch). Ejectarea rachetei din containerul de unică folosință se face cu un recul ușor, inițierea motorului se face la o distanță de siguranță față de tubul de lansare – fapt ce permite tragerea din spații închise, iar racheta urmează o traiectorie aproape verticală pentru ca apoi să atace în picaj ținta.

Pentru protecție împotriva focului advers, echipajul poate reîncărca un nou container (20s) sau părăsi imediat poziția de tragere după lansare, dirijarea rachetei spre țintă fiind complet autonomă (”fire and forget”). Bătaia maximă este de 2.500m, iar sistemul poate fi gata pentru tragere în 30s.

Printre dezavantajele complexulului antitanc se numără greutatea totală (racheta+CLU) de 22,5kg și timpul necesar răcirii aparaturii termale – estimat la peste 30s în condiții normale)  

Racheta poate lansată în orice condiții meteo sau de vizibilitate și de pe mai multe tipuri de platforme, inclusiv de pe vehicule terestre fără echipaj – UGV (Unmanned Ground Vehicle).

Peste 5.000 de rachete Javelin au fost utilizate în luptă în teatrele de operații din Irak și Afganistan și se preconizează menținerea în serviciul activ pînă în 2050.

 

Sursă foto: Raytheon. 

Lasă un răspuns