Super-tunul american cu bătaie de peste 1.800km

Armata americană se pare că a difuzat, din greșeală, primele imagini ale noului tun strategic cu rază lungă de acțiune – SLRC (Strategic Long Range Cannon) din timpul unui exercițiu demonstrativ comun americano-britanic desfășurat în poligonul de trageri Aberdeen Proving Ground, Maryland.

Informațiile postate pe panourile de prezentare arată, destul de clar, că bătaia proiectilului poate atinge peste 1.000 mile marine, adică peste 1.852km.

O platformă de tragere SLRC cuprinde piesa de artilerie, mijlocul de transport și trailerul, proiectilul și încărcătura de azvârlire, iar echipajul va fi format din 8 militari.

La rândul său, o baterie va include 4 platforme speciale cu tunuri SRLC, precum și mijloacele de transport pentru echipamentul greu aferente.

Conform informațiilor afișate, misiunea SLRC este ”de a penetra și dezintegra apărarea capabilităților A2/AD inamice pentru crearea unei breșe care să fie exploatată de forțele întrunite proprii”.

Capabilitățile denumite generic A2/AD (anti-access/area-denial) dislocate pentru blocarea accesului și interzicerea prezenței în anumite zone de interes strategic – pot face referire la sisteme de rachete antiaeriene (S-400 Triumf), baterii mobile de rachete antinavă (Bastion P) sau sisteme de rachete tactice (Iskander K).

Dacă blocarea accesului (A2) se referă la interzicerea accesului avioanelor sau navelor de luptă adverse într-o zonă de interes (ex. Marea Baltică sau Marea Neagră), interzicerea prezenței  (AD) are ca scop împiedicarea forțele adverse să dispună de libertate de manevră și/sau să desfășoare operații sau acțiune ostile, dacă au reușit să intre în aceea zonă.

 

Sursă foto: US Army.

Lasă un răspuns