India va achiziționa 24 de elicoptere multirol MH-60

Guvernul indian a aprobat achiziționarea a 24 de elicoptere multirol americane MH-60 R Seahawk în valoare de 2,6 mld. $.

Elicopterele care vor fi achiziționate vor spori capabilitățile marinei indiene de luptă împotriva navelor de suprafață și submarinelor și vor înlocui flota de 25 de aparate Sea King. MH-60R va acționa alături de aparate Kamov Ka-28 (18 buc.), Dhruv, de producție autohtonă (peste 40 buc.), UH-3 (8 buc.) și SA-316/319 Alouette (41 buc.).

Aparatele destinate Indiei vor fi echipate cu rachete dirijate pe fascicul laser AGM-114 Hellfire, torpile ușoare Mk 54 (324 mm) și sisteme cu tehnologie avansată de lovire cu precizie a țintelor – APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System).

Elicopterele sunt echipate cu noul radar multimod de cercetare maritimă APS-147 dezvoltat de firma Telephonics care dispune și de modul de lucru ca radar cu apertură sintetică inversă (ISAR) pentru descoperirea și urmărirea la periscoapelor submarinelor adverse.

MH-60R Seahawk este echipat cu sonarul aeropurtat pentru frecvențe joase AN/AQS-22  pentru executarea misiunilor din zonele costiere și pentru lupta antisubmarin, precum și cu echipamente care asigură măsurile de sprijin electronic-ESM (Electronic Support Measures) Advanced ALQ-210 pentru descoperirea, localizarea și identificarea amenințărilor.

În plus, dispune de echipamente electronooptice și în infraroșu (EO/IR) din generația a II-a AAS-44 pentru descoperirea de la mare distanță a țintelor. Seahawk are o greutate maximă la decolare de circa 10.500 kg, poate atinge un plafon de peste 3.700m și are o rază de acțiune de peste 800 km.

În prezent, peste 300 de elicoptere MH-60R Seahawk au fost achiziționate de Australia (24 buc.), Danemarca (9 buc.), Qatar (8 buc.), Israel (8 buc. comandate), Coreea de Sud (8 buc.), Tailanda (8 buc.), Arabia Saudită (1 livrat, alte 8 în curs de livrare).

Peste 200 de elicoptere MH-60R Seahawk echipează în prezent fregatele, distrugătoarele, crucișătoarele și portavioanele marinei americane, fiind principalul sistem de luptă antisubmarin.

 

Sursă foto: US Navy.

Lasă un răspuns