Echipamente medicale unice pentru lupta cu epidemiile globale

Guvernul american a organizat recent prin intermediul a două avioane de transport cargo Boeing 747-400ERF transportul a 340 de cetățeni americani în SUA de pe aeroportul Haneda din Tokio în  bazele aeriene Travis (California) și Lackland (Texas). Din motive de siguranță, persoanele respective au fost nevoite să stea în carantină înainte de plecarea către SUA.

Cu toate acestea, în timpul procesului de debarcare de la bordul aeronavelor, după ce pasagerii au coborât și se pregăteau să se deplaseze către zona aeroportuară, s-a primit o notificare prin care se prezenta situația medicală a unui număr de 14 pasageri, care au fost testați cu 2-3 zile înainte de plecare și au fost depistați pozitiv cu COVID-19.

Conform protocolului, persoanele infectate au fost transferate imediat într-o zonă special amenajată în interiorul unor  avioane echipate cu Sistemul Containerizat de Bioizolare – CBCS (Containerized Bio-Containment System), un echipament medical unic în lume.

Pasagerii din zborurile din Japonia care au prezentat simptome, precum și cei identificați pozitiv la analize, vor rămâne, inițial, izolați în carantină pentru 14 zile, iar apoi vor fi transportați în facilități care dispun de echipamentele necesare pentru izolare și tratament.

CBCS dispune de 3 compartimente: o zonă de tratament pentru patru pacienți și patru asistenți; o anticameră pentru echipare/dezechipare  costum de protecție și o zonă de relaxare pentru doi asistenți. CBCS este aerotransportabil la bordul avioanelor menționate, dar Departamentul de stat dorește ca și aparatele de transport C-17 C-17A Globemaster III din dotarea USAF să fie certificate pentru a îndeplini această sarcină în caz de nevoie.

Cu o lungime de aproape 15 m și o înălțime 2,7m, adică în mare dimensiunile unui container standard, CBCS poate fi dislocat fără probleme și cu ajutorul camioanelor. Echipamentul dispune de uși etanșe, toalete rabatabile, camere TV, interfon și poate asigura oxigen pentru cei patru bolnavi pentru 16 ore.

Realizatorii acestui echipament, Fundația Paul Allen, împreună cu MRI Global și Phoenix Air, au avut nevoie de 191 de zile pentru proiectarea, construirea și livrarea pentru testări a primelor două CBCS în 2016.

Noul echipament este o continuare a eforturilor inițiate de SUA pentru dezvoltarea de echipamente de bioizolare, în principal ca urmare a epidemiei de Ebola din Vestul Africii în decembrie 2013 care s-a transformat într-o criză regională majoră. Criza a determinat SUA s disloce resurse considerabile, inclusiv militare, pentru evacuarea cetățenilor săi și pentru a izola epidemia.

Epidemia din 2013 a demonstrat utilitatea unei versiuni mai mici a CBCS, cunoscută sub denumirea de ABCS – Sistemul aeromedical de bioizolare (Aeromedical Biological Containment System), care este de fapt un cort complet izolat. ABCS a fost dezvoltat și construit în perioada 2007-2010, cu ajutorul căruia au fost transportați 41 de pacienți infectați cu Ebola la spitale din SUA și Europa la bordul unor avioane mai mici Gulfstream III. ABCS a fost de asemenea dezvoltat ca răspuns la virusurile gripale aviare, pneumonia acută atipică severă  (SARS) sau tuberculoza multidrog-rezistentă (TB-MDR).

În afara celor 340 de cetățeni americani care au părăsit Japonia în zborurile amintite, autoritățile americane mai au de rezolvat și problema celor 400 de americani, din care cel puțin 46 au fost depistați pozitiv, de la bordul vasului de croazieră Diamond Princess.

Până în prezent, Centrele americane de prevenire și control al bolilor – CDC (Centers for Disease Control and Prevention), au raportat un număr de 15 cazuri confirmate de COVID-19 în SUA, fără a le include pe cele de la bordul navei de croazieră, iar alte 60 de persoane sunt în curs de evaluare, fără a se înregistra vreun deces.

La data de 17 februarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății – WHO a raportat că, la nivel global, s-au înregistrat 71.429 cazuri confirmate de COVID-19 și 1.775 de decese. Marea majoritate a cazurilor s-au înregistrat în China, unde virusul a apărut în luna decembrie 2019, dar și în afara Chinei s-au înregistrat aproape 800 de cazuri în 25 de țări. Până în prezent au fost raportate 3 decese în afara Chinei: unul în Franța, unul în Japonia și unul în Filipine.

Sursă foto: MRI Global.

 

Lasă un răspuns