General NATO: China ar putea conduce cursa în producerea roboților militari ucigași

General NATO: China ar putea conduce cursa în producerea roboților militari ucigași

Generalul francez Andre Lanata, comandantul Comandamentului Aliat pentru Transformare, într-un interviu pentru Washington Examiner, a afirmat că în ultimii ani armata chineză a dezvoltat multe mașini de luptă autonome, pe care le numește roboți ucigași, și ar putea conduce această cursă de înarmare cu mijloace de luptă folosind inteligența artificială.

Roboții ucigași folosesc senzori și softuri avansate pentru a identifica un inamic și a iniția independent focul, cu armele de la bord, pentru distrugerea țintei.

Generalul francez a mai spus că multe țări caută folosirea noilor tehnologii în aplicații militare și este greu de stabilit nivelul la care a ajuns fiecare armată.

Au apărut deja îngrijorări în presă că guvernul chinez chiar a exportat drone autonome ucigașe unor țări din Orientul Mijlociu.

Și armata americană testează mijloace de luptă autonome, iar pentru anul fiscal 2021 va cheltui cea mai mare sumă din istoria SUA pe cercetarea și dezvoltarea de noi capabilități (106,6 mld), pentru sisteme de rachete hipersonice, microelectronice, sisteme autonome, inteligență artificială etc.

Regatul Unit, Franța, Israel, Japonia și Rusia au anunțat, de asemenea, dezvoltarea de mijloace de luptă autonome.

Sursă foto: act.nato.int/supreme-allied-commander-transformation

Lasă un răspuns