Erdogan amenință Siria și Rusia

Erdogan amenință Siria și Rusia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat, astăzi, Siria cu acțiuni militare severe pe tot teritoriul dacă un singur militar turc va mai avea de suferit, conform agenției Reuters.

El a mai criticat și jocul dublu făcut de Rusia, care se vrea parte în negocieri, dar sprijină Siria în recucerirea întregului teritoriu, masacrând civili în regiunea Idlib. 

Anunțul preşedintelui turc vine după ce Turcia a pierdut în ultima săptămână, în două atacuri, 14 militari și trei civili.

Armata turcă a ripostat și a atacat luni 115 obiective siriene, printre care câteva tancuri, câteva poziții de artilerie și un elicopter, conform unui comunicat al Ministerului Apărării, unde se mai spune că au fost neutralizați și 101 militari sirieni.

Armata turcă încearcă să controleze și să securizeze o fâșie de teren din apropierea graniței, lungă de 120 de km și lată de 30, având deja 12 posturi de observare, pentru a împiedica grupuri de insurgenți să intre în țară. Inițial, oficialii turci au declarat că vor să construiască și o tabără de refugiați în această regiune.

În același timp, armata siriană, sprijinită de Rusia, vrea să recucerească întreg teritoriul național, Idlib rămânând singura regiune unde trupele lui Bashar al-Assad nu dețin controlul.

Armata americană și-a retras în toamna anului trecut peste 1.000 de militari din Siria, iar cei rămași, câteva sute, s-au mutat la granița cu Irakul unde-i ajută pe aliații kurzi să securizeze exploatările de petrol pentru a nu mai intra pe mâna teroriștilor, lăsând locul liber disputelor dintre Turcia, Siria și Rusia și diferite alte grupuri insurgente rivale.

Civilii din regiune sunt cei mai afectați, din toamna anului trecut, de când a început ofensiva turcă, aproape 200.000 de sirieni și-au părărsit locuințele și caută refugiu într-o zonă mai sigură.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns