Corvetă construită la Galați pentru marina pakistaneză

Corvetă construită la Galați pentru marina pakistaneză

Prima navă de patrulare (echivalentul corvetei), construită în România, va fi livrată marinei militare pakistaneze, în cadrul unei ceremonii desfășurate ȋn Portul Constanţa, Terminalul pentru Pasageri, joi, de la ora 11.00. 

Nava, denumită Offshore Patrol Vessel 1900 – ʺPNS YARMOOKʺ, a fost construită de Şantierul Naval Damen Galaţi și este echivalentul corvetei.

Ea este dotată cu sisteme de luptă anti-aeriene, anti-navă și anti-submarin, senzori și mijloace de război electronic.

Corveta are spațiu pentru un elicopter de maxim 11 tone, are 83 de metri lungime, poate atinge o viteză de 22 de noduri, având nevoie de un echipaj de 46 de persoane.

La eveniment vor participa conducerea Forțelor Navale Române și Forțelor Navale din Pakistan și se va putea vizita nava.

 

Marina română are în dotare patru corvete, trei construite în anii 80 și una după 1990, pe care intenționează se le schimbe.

Din păcate, procesul de achiziție a acestor nave este mult întârziat, presărat cu scandaluri, în acest moment fiind și o anchetă a DNA pe fir.

În vara anului trecut a fost declarată câștigătoare compania franceză Naval Group, care ar urma să construiască/asambleze cele patru corvete pe Șantierul Naval Constanța, dar procedura a fost contestată de firma Damen care, în prima parte a lunii iulie 2019, a înaintat o plângere la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor și, în paralel, a sesizat și Curtea de Apel București pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

 Sursă foto: Damen

 

 

Lasă un răspuns