Pierderi grele pentru Turcia în Siria

Pierderi grele pentru Turcia în Siria

Turcia a pierdut în ultima săptămână, în două atacuri, 15 militari și trei civili, mai mult decât forțele americane în tot anul 2019, în Afganistan.

Doar luni, cinci militari turci au fost uciși, după ce forțele siriene guvernamentale ale președintelui Bashar al-Assad au atacat cu lovituri de artilerie orașul Idlib din Siria, unele proiectile lovind și un post de observare turc.

Cu o săptămână în urmă, un alt atac al armatei siriene a dus la moartea a 10 militari și trei civili turci.

Armata turcă a ripostat și a atacat luni 115 obiective siriene, printre care câteva tancuri, câteva poziții de artilerie și un elicopter, conform unui comunicat al Ministerului Apărării, unde se mai spune că au fost neutralizați și 101 militari sirieni.

Armata turcă încearcă să controleze și să securizeze o fâșie de teren din apropierea graniței, lungă de 120 de km și lată de 30, având deja 12 posturi de observare, pentru a împiedica grupuri de insurgenți să intre în țară. Inițial, oficialii turci au declarat că vor să construiască și o tabără de refugiați în această regiune.

În același timp, armata siriană, sprijinită de Rusia, vrea să recucerească întreg teritoriul național, Idlib rămânând singura regiune unde trupele lui Bashar al-Assad nu dețin controlul.

După ce armata americană a retras peste 1.000 de militari din Siria, iar cei rămași, câteva sute, s-au mutat la granița cu Irakul unde-i ajută pe aliații kurzi să securizeze exploatările de petrol pentru a nu mai intra pe mâna teroriștilor, Rusia joacă rolul de mare putere în zonă și mimează promovarea dialogului între Turcia, Siria și grupările kurde pentru a calma situația de securitate.  

Civilii din regiune sunt cei mai afectați, din toamna anului trecut, de când a început ofensiva turcă, aproape 200.000 de sirieni și-au părărsit locuințele și caută refugiu într-o zonă mai sigură.

Lasă un răspuns