Militari din forțele pentru operații speciale uciși în Afganistan

Militari din forțele pentru operații speciale uciși în Afganistan

Doi militari americani au fost uciși și mai mulți răniți, sâmbătă, într-un atac în timpul unei misiuni în provincia Nangarhar din estul Afganistanului. Aceștia făceau parte din Grupul 7 Forțe Speciale, conform sofmag.com care-l citează pe colonelul american Sonny Leggett, purtător de cuvânt al respectivei unități militare.

Militarii americani se întâlneau cu lideri afgani din zonă (key leader engagement), iar atacatorul a fost o persoană care purta uniforma armatei afgane și a folosit o mitralieră grea de 12,7 mm. (DShK), fiind omorât.

Printre răniți sunt și militari afgani din forțele pentru operații speciale.

Astfel de atacuri, când un militar partener deschide focul, sunt denumite „green-on-blue” și doar în ultimele luni au mai fost două astfel de incidente în provincia Kandahar.

Incidentul survine în timp ce oficiali americani și talibani poartă discuții pentru un acord de încetare a focului.

Peste 2.400 de militari americani au murit în Afganistan în cei 18 ani de lupte, fiind cel mai lung conflict din istoria SUA.

În ultimul raport al Pentagonului „Enhancing Security and Stability In Afghanistan”, înaintat Congresului SUA, referitor la situația din Afganistan, se arată că Rusia și Iran sunt principalele țări care îi sprijină pe talibani.

Conform raportului, în Afganistan activează peste 20 de organizații teroriste, fiind țara cu cea mai mare concentrație de teroriști și extremiști din lume.

În medie, forțele insurgente inițiază peste 1.000 de atacuri pe lună împotriva forțelor de securitate afgane și internaționale. Majoritatea atacurilor sunt reprezentate prin foc direct și doar 10 la sută de dispozitive explozive improvizate.

Armata americană are 13.000 de militari în Afganistan, în cadrul misiunii FREEDOM’s SENTINEL, cu misiuni anti-teroriste și de instruire și consiliere a forțelor de securitate afgane.

Dintre aceștia, peste 8.000 din militari fac parte din misiunea NATO RESOLUTE SUPPORT, care are 17.000 de militari.  România este a șasea țară contributoare, cu aproximativ 800 de militari, după SUA (8.500), Germania (1.300), UK (1.100), Italia (900) și Georgia (870).

Sursă foto: defense.gov

Lasă un răspuns