Franța accelerează derularea programului elicopterului Guépard

Compania Airbus Helicopters și Direcția Generală pentru Armamente din cadrul Ministerului francez al apărării au început colaborarea inițială pentru dezvoltarea unei versiuni militarizate a elicopterului H160, denumită Guépard (”Ghepardul”), în cadrul programului întrunit de achiziție a unui elicopter ușor multirol – HIL (Hélicoptère Interarmées Léger).

Guépard va reprezenta versiunea militarizată a ultimului produs al gamei de elicoptere civile – H160, fabricat de Airbus Helicopters. Prin dezvoltarea elicopterului Guépard cele trei categorii de forțe ale armatei franceze își vor echipa uniform, cu o singură platformă, flotele actuale de aeronave, înlocuind nu mai puțin de cinci tipuri diferite (Gazelle, Alouette III, Dauphin, Panther and Fennec).

Dezvoltarea unui singur tip de elicopter pentru toate cele trei categorii de forțe va aduce beneficii evidente cum ar fi simplificarea considerabilă a suportului tehnico-logistic și pregătirea personalului.

În mai 2019, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a anunțat decizia de a accelera derularea programului HIL, pentru a beneficia de primele livrări în 2026, cu doi ani mai devreme decât se anunțase inițial. Lansarea programului este anunțată pentru anul 2021, iar din totalul de 169 de aparate Guépard ce vor fi fabricate, forțele terestre vor achiziționa 80, 49 vor reveni forțelor navale și iar 40 vor echipa unitățile forțelor aeriene franceze.

Modelul Guépard a fost prezentat pentru prima oară în cadrul ediției cu numărul 53 a Salonului internațional aeronautic de la Paris desfășurat pe aeroportul Le Bourget în perioada 07-24 iunie 2019, fiind anunțat ca un proiect ce va înlocui elicopterele Gazelles, Alouette III din dotarea forțelor terestre, Dauphin and Panther din dotarea forțelor navale și Fennecs din cadrul Armee dAir.

Datorită modularității și caracteristicilor sale, Guépard va permite în cadrul forțelor terestre executarea unor misiuni de cercetare, sprijin cu foc, transportul și infiltrarea unor grupuri de forțe speciale (5 militari) sau evacuare medicală (5 răniți). În cadrul forțelor navale, elicopterul va executa misiuni de atac împotriva navelor de suprafață – folosind rachete antinavă ANL (Anti-Navire Léger, cu o rază de acțiune 20 km), de cercetare maritimă și căutare-salvare pe mare. În cadrul forțelor aeriene, Guépard este recomandat pentru executarea unor misiuni de căutare-salvare, culegere de informații și protecția spațiului aerian.

Cabina de pilotaj pentru cei doi piloți este echipată cu sistemul de avionică Helionix, care integrează patru display-uri multifuncționale color. H160M are o greutate maximă la decolare de 6.000kg și un plafon de 5.900m.

Propulsat de 2 motoare Arrano, fabricate de Safran Helicopter Engines, care dezvoltă o putere de 1.100-1.300 CP fiecare, elicopterul poate atinge o viteză maximă de 325km/h și dispune de o rază de acțiune de 848 km.

Sursă foto: Airbus Helicopters.

One Comment

  1. Ioana ileana raluca

    Și la Ghimbav…Nu participăm cu nimic?…

Lasă un răspuns