Corveta europeană Naviris prinde contur

Corveta europeană Naviris prinde contur

După Grecia, și Spania se alătură Franței și Italiei care vor să dezvolte Corveta Europeană cu bani de la UE, anunță publicația defensenews.com.

Franța și Italia doresc să obțină fonduri de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea unei noi corvete. La acest program s-a alăturat Grecia și este posibil să adere și Spania.

Compania italiană Fincantieri și cea franceză Naval Group doresc să construiască noua corvetă de 3.000 de tone denumită Naviris, care ar trebui să îndeplinească cerințele forțelor navale din cele două țări.

Vasul ar trebui să fie unul modular, cu principalele misiuni de patrulare, supraveghere și luptă anti-submarin, anti-navă și apărare anti-aeriană.

Programul Corveta de patrulare europeană este prevăzut în inițiativa de Cooperare structurată permanentă (PESCO). La Pesco participă 25 de state membre, printre care și România.

Proiectul corvetei în cadrul PESCO este coordonat de Italia, cu Franța partener. La el a aderat Grecia, iar Spania este pe punctul să se alăture, dar sunt așteptate și alte state.

România are în intenție să cumpere patru corvete și a organizat și o licitație ce a fost câștigată, pentru suma de 1,2 miliarde de euro, de către firma franceză Naval Group, dar a fost contestată în instanță de către firma olandeză Damen.

Sursă foto: naval-group.com

 

Lasă un răspuns