Planul de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu face primele victime

Planul de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu face primele victime

Patru palestinieni au fost omorâți de forțele de securitate israeliene în ultimele zile, în urma demonstrațiilor violente împotriva planului de pace prezentat de președintele Donald Trump, anunță presa din zonă.

Ultimele două victime au fost identificate, fiind un student de 19 ani și un polițist, ambii palestinieni.

Autoritățile israeliene au fost nevoite să disloce forțe suplimentare în Ierusalim și West Bank pentru a preveni alte violențe.

Planul pentru pace în Orientul Mijlociu a fost lansat la finele lunii ianuarie de preşedintele Statelor Unite Donald Trump şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și a născut controverse încă de la început.

Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a spus imediat ce a fost lansat, că acest acord „va ajunge la coşul de gunoi al istoriei”.

În timp ce Regatul Unit a sprijinit inițiativa celor doi lideri, Uniunea Europeană a criticat planul preşedintelui american Donald Trump şi s-a declarat preocupată de dorinţa Israelului de a anexa Valea Iordanului.

Numeroase organizații arabe au respins, de asemenea, această inițiativă, în principal deoarece este considerată în avantajul Israelului, fără să respecte granițele inițiale.

Planul Trump-Netanyahu, anunţat pe 28 ianuarie, prevede suveranitatea Israelului asupra întregului Ierusalim, care va fi capitala ţării, și anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania.

Palestina ar deveni un stat cu capitala într-un cartier al Ierusalimului de Est, iar în schimbul cedărilor teritoriale, palestinienii ar urma să primească două enclave în deșertul Negev, ambele unite printr-un coridor cu Gaza.

Donald Trump a mai promis pentru palestinieni investiții de 50 de miliarde de dolari, un milion de locuri de muncă, dublarea sau chiar triplarea PIB-ului, eliminarea sărăciei și a dependenței față de ajutoarele externe.

 

 

 

Lasă un răspuns