Noul T-90 M a finalizat probele

Compania rusă Uralvagonzavod a anunțat recent că a finalizat cu succes probele la noul tanc mijlociu T-90 M Proryv-3.

T-90 M reprezintă o versiune modernă a tancului original T-90, conceput în perioada sovietică, care încorporează sisteme defensive cu tehnologie avansată, cum ar fi un nou tip de blindaj reactiv-exploziv-ERA(Explosive Reactive Armour), ecrane antifragmentare dispuse în jurul părții mai joase a cutiei blindate și șorțuri de protecție din cauciuc.

T-90M este echipat cu un tun cu țeavă lisă calibru 125 mm model 2A46M-4, care dispune de un sistem de încărcare automat cu 22 de proiectile, are o distanță de tragere mai mare (datorită țevii mai lungi) și este cu 15-20% mai precis decât cel montat pe versiunea originală. Muniția include două tipuri de proiectile, precum și cu racheta antitanc dirijată pe fascicul laser 9K119 Refleks (codificare NATO: AT-11 Sniper-B).

Primul tip este proiectilul perforant subcalibru cu manșon detașabil și stabilizat prin ampenaj – APFSDS (Armour-Piercing Fin-Stabilised Discarding Sabot) Vacuum-1 cu miez perforant din uraniu sărăcit. Despre acesta, specialiștii ruși pretind că atinge o viteză de 2km/s și poate penetra o grosime echivalentă a blindajului de 1.000mm de la  o distanță de tragere de 2km.

Al doilea tip este proiectilul exploziv cu fragmentare Telnik care poate fi inițiat de la distanță de către echipajul tancului. Despre racheta  antitanc 9K119 Refleks se știe că are o rază de acțiune de circa 5km și poate penetra o grosime echivalentă a blindajului de 500mm.

Comparativ cu versiunea originală, T-90M are un design complet modificat al turelei, fiind realizată numai din plăci de oțel sudate și prevăzută cu blindajul modular reactiv-exploziv Relikt, care acoperă partea frontală și părțile laterale ale blindatului. Se spune despre Relikt că asigură protecția din toate direcțiile și poate detona proiectilele antitanc adverse la un metru față de blindaj.

În plus, turela mai dispune de un blindaj suplimentar împotriva loviturilor cumulative ușoare lansate din aruncătoarele antitanc portative. Noul T-90M este echipat cu sistemul de conducere a focului Kalina, precum și cu stația de luptă acționată de la distanță Kord-MT, prevăzută cu o mitralieră antiaeriană calibru 12,7 mm.

Greutatea tancului, gata de luptă, ajunge la circa 50 tone, fiind acționat de un motor care dezvoltă o putere de 1.130 CP și care asigură o viteză maximă de 60km/h și o autonomie de 550km.

Între timp, în data de 4 februarie a fost anunțată semnarea unui contract între Rusia și India pentru prelungirea producției pentru versiunea de export a tancului T-90 (T-90S/MS) până în anul 2028. India a achiziționat sau a fabricat până în prezent peste 1.600 de tancuri T-90 și urmează să mai fabrice alte 464 buc.

Sursă foto: wikipedia.

Lasă un răspuns