StormBreaker – muniția de care nu te poți ascunde

Forțele aeriene americane vor introduce în serviciul activ în prima jumătate a acestui an muniția planor GBU-53/B StormBreaker cu lansare de la bordul avioanelor multirol F-15 E Strike Eagle.

Optimizat pentru a distruge atât țintele blindate fixe cât, mai ales, cele mobile, StormBreaker este un vehicul-planor fără propulsie, cu lansare din avion, în greutate de aprox. 125kg și o rază de acțiune de peste 70km.

Pentru lovirea cu precizie a țintelor blindate în orice condiții meteo, muniția inteligentă dispune de un cap de căutare unic care integrează armonios informațiile obținute de un radar cu unde milimetrice – (mmW radar), de senzorul de urmărire după imagine infraroșu – IIR (Imaging InfraRed) și senzorul pentru dirijare semiactivă laser – SAL (SemiActive Laser).

Primul care intră în acțiune este radarul cu unde milimetrice – mmW care descoperă, identifică, clasifică și transmite senzorului IIR poziția țintelor, indiferent de condițiile meteo sau prezența prafului și fumului în raionul țintelor, factorii care pot afecta descoperirea și lovirea cu precizie a obiectivelor, cum se întâmplă cu alte sisteme de dirijare.

Producătorul sistemului – compania Raytheon – afirmă că sistemul de dirijare al muniției poate deosebi țintele nelovite de cele distruse sau un vehicul șenilat de unul pe roți.

Mai mult, StormBreaker poate fi programat să lovească doar tancurile dintr-un convoi și să evite celelalte tipuri de vehicule blindate.

După descoperirea și identificarea țintei, se activează senzorul de dirijare după imagine infraroșu – IIR, care permite muniției în faza de urmărire să se dirijeze asupra țintei după amprenta în IR a vehiculului advers.

Prin tehnologia semiactiv laser, se asigură muniției posibilitatea de a fi dirijată spre ținta iluminată cu fascicul laser de un observator de la sol sau din aer de un aparat de zbor.

Capul inteligent al muniției dispune în timpul zborului de o coafă de protecție, care este ejectată înainte ca acesta să fie activat. O magistrală de date, cu bandă duală, permite menținerea legăturii cu avionul lansator sau cu un observator de la sol prin intermediul sistemului întrunit de transmitere a informațiilor tactice – JTIDS (Joint Tactical Information Distribution System). Această capabilitate importantă permite modificarea traiectoriei de zbor a muniției pentru a lovi alte ținte decât cele descoperite/angajate inițial.

StormBreaker dispune de trei moduri de angajare a țintelor: atacul direct, atacul asupra unei ținte iluminate cu fascicul laser (de observatorul de la sol sau drone) și atacul coordonat (cu alte muniții, pentru saturarea sistemelor de protecție activă – care echipează unele tipuri de blindate și/sau a celor antiaeriene de apărare apropiată).  

Muniția poate fi echipată cu diferite tipuri de încărcături de luptă (explozivă, cu fragmentație și cumulativă) destinată să distrugă tancurile sau vehiculele protejate de blindaj ușor. Focosul poate fi setat pentru inițierea încărcăturii de luptă la impact, cu întârziere sau fuzant (la o anumită înălțime deasupra țintei).

StormBreaker poate fi lansat și de la bordul altor avioane, cum ar fi F/A-18 E/F Hornet sau F-35 A/B/C.

Ca orice armă inteligentă, și StormBreaker dispune de mai multe avantaje care pot face diferența pe câmpul de luptă. Lansarea din avion de la o distanță situată în afara bătăii armamentului advers, raza de acțiune considerabilă, dirijarea sofisticată și precizia conferă forțelor proprii o capabilitate deosebită de luptă împotriva blindatelor în orice condiții meteo sau de vizibilitate, factori care pot reduce precizia altor sisteme de luptă antitanc proprii.

Sursă foto: Raytheon. 

   

Lasă un răspuns