Cum se pregătește România pentru a face față coronavirusului chinezesc

Cum se pregătește România pentru a face față coronavirusului chinezesc

Cazurile de coronavirus s-au răspândit într-un mod alarmant, triplându-se în ultima săptămână, ajungând la 17.500, în urma cărora 362 de persoane au decedat.

Pe lângă China, alte 26 de țări au raportat cazuri de virus, printre care Spania, Germania, Franța, Italia, unde lucrează și locuiesc mulți români, așa că riscul ca acest virus să ajungă în România este unul destul de ridicat.

Guvernul român va iniția o procedură rapidă de achiziții pentru completarea stocurilor cu materiale de primă necesitate, cum ar fi echipamente individuale de protecţie, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă, seturi de suport cardiorespirator, substanţe pentru dezinfectare şi filtre pentru echipamente de izolare.

Primele instituții care vor acționa în cazul apariției virusului chinezesc la noi vor fi Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne care, la nevoie, pot cere sprijinul Ministerului Apărării Naționale.

În astfel de cazuri, MApN își revizuiește planurile de acțiune în caz de criză și colaborează cu celelalte instituții ale statului, în principal cu reprezentanți ai ministerelor sănătății și internelor.

Armata are un spital de campanie ce poate fi desfășurat în câteva ore și operaționalizat în maxim 24. Militarii mai pot asigura cu personal medical unitățile spitalicești, pot securiza perimetrul unei zone care este în carantină, sau chiar pot pune la dispoziția guvernului o unitate militară unde persoanele pot sta în carantină.

Spre exemplu, armata SUA a pregătit peste 1.000 de locuri în câteva baze militare unde persoanele care sunt aduse din China stau în carantină două săptămâni, iar China a operaționalizat spitalele din zona afectată cu personal medical militar.

Armata română are în subordine și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, care încă nu are capacitatea de a dezvolta un vaccin împotriva unor viruși, dar cel puțin are specialiști și cercetători ce pot consilia personalul militar în luarea celor mai bune decizii.

 

Sursă foto: https://gisanddata.maps.arcgis.com

Lasă un răspuns