Când inteligența artificială întâlnește romaniacurata.ro

Când inteligența artificială întâlnește romaniacurata.ro

Pe site-ul romaniacurata.ro, al ONG-ul cu același nume, al cărui fondator este Alina Mungiu-Pippidi, a apărut un articol în care sunt incriminate două instituții ale statului, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Apărării Naționale, că ,nici mai mult nici mai puțin, ar fi atacat acest site.  

Articolul se numește „STS, ne lăsați și pe noi să trăim? Dovezile că platforma România Curată este atacată de instituțiile statului” și stârnește mirarea că cei care administrează platforma online și se vor un think-tank activ și implicat în viața politică și socială a României, nu au întrebat înainte să facă afirmațiile cu pricina și un specialist IT.

În articol se spune că platforma România Curată este ținta unor atacuri numeroase de tipul DDoS și XMLRPC, menite să țină cât mai mult site-ul offline. Autorul susține că printre acele rafale de accesări în cascadă au identificat IP-uri de la STS și MApN. 

Ce s-a întâmplat de fapt?

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis un comunicat de presă în care spune că respectivul IP este alocat spre utilizare agenției naționale de presă, adică Agerpres.

M-am interesat și la MApN și ce să vezi, de pe IP-ul lor se face revista presei. Ca și în cazul Agerpres, cele două instituții folosesc aplicații informatice care utilizează inteligenţă artificială dedicată interogării web. 

În mod similar, folosesc aplicații de analiză şi identificare web atât agenții media și ONG-uri de prestigiu cât şi instituţii publice sau militare din sistemul aliat, fiind mult mai eficiente decât munca unei întregi redacții.

Spre exemplu, prin aplicația MApN sunt monitorizate în jur de 700 de website-uri, printre care și “romaniacurata.ro”.

Aplicația în discuție utilizează datele publice, pe baza permisiunilor pe care aceste site-uri le dau prin modul de setare, conform standardelor acceptate în mediul online atât de UE cât şi de către organizaţii internaţionale de prestigiu în domeniu.

Proiectarea și modul de funcționare a acestui proces nu generează alte scripturi de identificare și nu extrage alte date din paginile accesate, în afara informațiilor de tip text și imagine, în vederea selectării referirilor la subiectele monitorizate.

Explicat cât mai simplu, softurile caută modificări în pagină de la ultima scanare și le adaugă automat la revista presei.

Această scanare este una de rutină, la intervale de timp stabilite și în niciun caz nu blochează sau atacă un calculator.

STS mai explică și că, din punct de vedere tehnic, datele prezentate (73 de accesări într-o lună) nu sunt tipice unui atac informatic de tip DDoS, ci mai degrabă unei navigări normale a site-ului la care se face referire.

În concluzie, articolul care incriminează STS și MApN nu are la bază decât un raport de server uzual, care probabil a fost insuficient înțeles ori utilizat cu scopul de a crea un subiect care să aducă popularitate unui website.

Cu alte cuvinte,  informaţii tehnice, clare pentru specialiști, tratate cu subiectivism și fără argumentare tehnică specifică. Pentru că și site-urile au nevoie de reclamă, nu-i așa?

 

Sursă foto: sts.ro

Lasă un răspuns