Turcia va avea un portavion fără avioane

Turcia va avea un portavion fără avioane

Cel mai târziu în 2021, Turcia va lansa la apă portavionul ușor Anadolu, construit în țară, dar nu are încă soluție pentru echiparea acestuia cu avioane.

Turcia a făcut parte din programul american F-35, dar Washingtonul a blocat livrarea avioanelor F-35 și a suspendat Turcia din acest program, după ce Ankara a început să primească, anul trecut, sisteme de rachete S-400 ruseşti.

Inițial, ideea a fost ca nava să fie purtătoare de elicoptere, după care oficialii marinei turce au optat pentru dotarea ei cu toată infrastructura necesară pentru 12 avioane de vânătoare stealth multi-rol de tip F-35B și 12 elicoptere.

În lipsa avioanelor, cel mai probabil, vasul va fi finalizat așa cum se planificase inițial, ca navă de asalt portelicopter, cu 30 de aparate la bord.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat miercuri SUA că au la dispoziţie două variante: livrează avioanele F-35 pe care Turcia le-a achiziţionat, sau returnează banii pe care Ankara i-a plătit pentru ele.

Turcia intenționa să cumpere 100 de avioane F-35A, după care ar fi urmat și comanda pentru varianta B, cu decolare pe distanță scurtă și aterizare pe verticală. Patru aeronave F-35, recepționate deja de armata turcă, se află în baza aeriană Luke, din SUA, unde s-au antrenat piloții turci.

Turcia propusese Americii să înființeze și o comisie bilaterală pentru a rezolva disputa privind achiziţionarea sistemelor de rachete S-400 și livrarea avioanelor F-35, dar oficialii americani nu au dat un răspus și chiar au amenințat cu sancțiuni economice.

Sursă foto: portavionul spaniol Juan Carlos I, după care se construiește și nava Anadolu, www.armada.mde.es.

 

Lasă un răspuns