Presa din România, ușor de manipulat

Presa din România, ușor de manipulat

Tragedia aviatică din Afganistan unde au murit doi piloți americani a scos în evidență și slăbiciunea presei din România în a prelua și disemina știri false.

Imediat ce talibanii au anunțat că au doborât avionul în care ar fi fost și șase membri CIA, agenția de presă Mehr News și televiziunea de stat iraniană au publicat știrea falsă că Michael D’Andrea, ofițer CIA, care ar fi coordonat uciderea lui Osama bin Laden și, mai nou, a lui Qassem Soleimani, ar fi murit în acel accident.

Atât i-a trebuit presei din România, că toate mijloacele media, de la cele de buzunar, pardon telefon, la cele cu pretenții, precum Digi24, Protv și chiar Hotnews, au preluat știrile provenite de la talibani și iranieni.

Se pare că majoritatea jurnaliștilor români nu știu că informațiile transmise de teroriști, precum ISIS, Al-Qaeda, talibani, dar și cele ale agențiilor de presă din Coreea de Nord, Iran și chiar cele din Rusia, precum Russia Today, sunt în proporție de 90 la sută false și este obligatoriu să le verifici dintr-o altă sursă oficială, precum o instituție publică din România sau chiar o ambasadă.

Altfel, mijloacele media sunt folosite de aceste forțe ostile României sau aliaților noștri pentru propagarea de știri false și manipularea populației.

România, în cadrul Alianței Nord-Atlantice, este în război declarat cu forțe teroriste, precum cele din Afganistan, Irak și Siria și avem militari în aceste zone.

Regimurile totalitare din Iran și Rusia duc o muncă asiduă de manipulare prin știri false cu scopul de a dezbina țările din NATO și UE.

Cred că toți jurnaliștii ar trebui să fie cu băgare de seamă la știrile care vin pe canale dubioase, să le verifice ceva mai temeinic decât pe celelalte, chiar dacă acest lucru ia timp, și doar după aceea să le publice.

 

Lasă un răspuns