Polonia semnează vineri contractul de cumpărare de F-35

Ministrul polonez al apărării a anunțat că va semna vineri în localitatea Deblin din estul Poloniei contractul pentru achiziționarea a 32 de avioane din generația a V-a F-35 JSF Lightning II în valoare de 4,6 mld. $.

După cum se știe, în septembrie 2019, Polonia și-a anunțat intenția de a cumpăra 32 de avioane F-35A pentru a echipa două escadrile. Inițial, costul tranzacției se ridica la 6.5 mld $, dar după negocierile dintre părți, prețul final al întregului pachet a scăzut dramatic, cu 1,9 mld $.

Polonia va primi avioanele începând cu anul 2024 și va înlocui flota de aparate de fabricație sovietică MiG-29 și Su-22.

În prezent, forțele aeriene poloneze dispun de șase escadrile de vânătoare, trei dintre ele (3, 6 și 10) fiind echipate cu 36 de avioane F-16 C Block 52+ și 12 F-16 D (în dublă comandă) furnizate în cadrul programului Peace Sky în anul 2004 și livrate în perioada 2006-2009.

Spre deosebire de noi, variantele de F-16 livrate polonezilor sunt mai scumpe, dar printre cele mai moderne, fiind echipate cu radar APG-68(V)9, sistemul de afișare electronică/ochire montat pe cască JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System), sistemul integrat de contramăsuri electronice cu tehnologie avansată AIDEWS (Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare System), muniție de precizie JDAM (Joint Direct Attack Munition), magistrale de transmitere a datelor Link 16 și rezervoare suplimentare de combustibil.

În prezent, flota de aparate MiG-29 S (25 MiG-29S în simplă comandă și 6 MiG-29S în dublă comandă) sunt grupate în două escadrile (1 și 41) și au ca misiune principală apărarea aeriană, în timp ce aparatele Su-22 (12 Su-22 M4 în simplă comandă și 6 Su-22 UM3K în dublă comandă) asigură sprijinul aerian nemijlocit – CAS (Close Air Support) fiind grupate într-un singur grup aerian.

Chiar dacă se spune că nu este la fel de bun ca și F-22 Raptor (vezi amprenta de radiolocație sensibil mai mare, lipsa vitezei de supercroazieră (fără postcombustie) și având deja la activ câteva minusuri – defecte de fabricație (la tun, cască, sistemul de ochire electronooptic EOTS, etc), dificultățile logistice (lipsă piese de schimb, mentenanța scumpă) sau prețul prohibitiv (estimat la 78 mil. dolari în 2020), F-35 JSF Lightining II va domina incontestabil piața mondială în următorii ani fiind unicul avion de generația a V-a în producție care îmbină armonios tehnologia stealth, radarul performant cu probabilitate mică de descoperire LPI (Low Probability Intercept) cu capabilitățile de fuziune și integrare senzorială. În 2019, compania Lockheed Martin a livrat 134 de avioane F-35, iar în 2020, estimează că va furniza 1141 de aparate. La nivel mondial există în serviciul activ aproape 500 de avioane F-35 (toate cele trei versiuni).

Cu ajutorul flotei de F-35/F-16, a sistemelor de muniții inteligente și prin exploatarea vulnerabilităților sistemului antiaerian rusesc S-400 Triumf, Polonia și-a creat condițiile și capabilitățile necesare pentru a sparge „balonul” creat de Rusia prin dislocarea în zona Kaliningrad a capabilităților A2/AD (anti-access/area-denial) pentru blocarea accesului și interzicerea prezenței în această zonă de interes strategic – în mod cert primele ținte ale aviației poloneze în caz de conflict.

Dacă blocarea accesului (A2) se referă la interzicerea accesului avioanelor sau navelor de luptă într-o zonă de interes (ex. Marea Baltică sau Marea Neagră), interzicerea prezenței (AD) constă în posibilitatea de a pune în pericol prezența sau desfășurarea de operații în aceeași zonă pentru forțele adverse.

Polonia va deveni astfel prima țară din estul Europei care va avea în dotare acest avion, pe care l-am avut și noi în vedere la un moment dat. Polonezii nu numai că și l-au dorit mult, dar au negociat cu abilitate și l-au obținut la un preț destul de bun.

În Europa, acest aparat a fost procurat deja sau urmează să fie livrat în țări ca Marea Britanie (12 în serviciul activ/122 în curs de livrare), Belgia (0/34), Danemarca (0/27), Italia (6/65), Țările de Jos/Olanda (0/35) și Norvegia(9/36).

 

Sursă foto: Lockheed Martin.

Lasă un răspuns