Streetfighter II – viitorul luptei în zonele urbane

Forțele terestre britanice au prezentat recent o versiune modernizată a tancului Challanger II, optimizată pentru lupta în zonele urbane, denumit Streetfighter II. Programul de modernizare derulat de forțele terestre britanice a început în decembrie 2018.

Cel mai important echipament încorporat de Streetfighter II îl reprezintă sistemul de observare israelian IronVision, prezentat publicului pentru prima oară în 2018. Compania Elbit a început colaborarea cu armata britanică pentru integrarea sistemului IronVision în ianuarie 2019.

IronVision cuprinde mai multe camere electronooptice și în infraroșu montate în jurul cutiei blindate, ale căror imagini sunt afișate pe un display special montat pe cască. Sistemul ”unește” imaginile video capturate, permițînd militarului din echipaj care poartă casca prevăzută cu display să ”vadă” în exteriorul tancului, în orice direcție, indiferent dacă este zi sau noapte. Echipamentul este oarecum similar în multe privințe cu sistemul de protecție electronică AN/AAQ-37 montat pe avionul de generația a V-a F-35 Joint Strike Fighter.

Sistemul IronVision  este un echipament esențial pentru echipajul tancului, în particular în lupta în zonele urbane, permițîndu-i să acționeze din interiorul tancului și să reacționeze rapid la diferite amenințări. Se știe că în zonele urbane, elementele de infrastructură oferă ample posibilități de camuflare pentru forțele adverse, de unde acestea pot executa atacuri din unghiuri moarte sau zone neprotejate asupra vehiculelor care trec prin apropiere, chiar și asupra celor însoțite de infanterie, pentru ca apoi să se retragă la adăpostul clădirilor.

Aparatura optică care echipează în prezent Challanger II permite o observare mai restrânsă a câmpului de luptă, echipajul fiind nevoit, deseori, să iasă din turelă, neprotejat, pentru a cerceta toate direcțiile, și astfel să se expună focului advers, în special a lunetiștilor. Versiunea inițială – Streetfighter I – era echipată cu o cameră cu vedere panoramică dispusă pe un catarg deasupra turelei, care, totuși, nu dispunea de posibilitățile și avantajele oferite de IronVision.

O altă latură a modernizării a vizat modul de comunicare a informațiilor dintre forțele de infanterie și echipajul tancului. Streetfighter II dispune de capabilități îmbunătățite pentru a permite un schimb de informații facil între forțele proprii. Versiunea originală Streetfighter I a demonstrat chiar o colaborare reală cu vehicule robotizate, echipajele tancurilor făcând echipă cu vehiculele terestre fără echipaj – UGV (Unmanned Ground Vehicles), care oferă posibilitatea executării cercetării câmpului de luptă – recunoașterea terenului, verificarea clădirilor, a zonelor favorabile pentru  ambuscade, etc – fără a pune în pericol viețile militarilor.

O altă achiziție majoră pentru configurația Streetfighter II este macheta lansatorului de rachete antitanc Brimstone montată pe turelă. Dezvoltată de concernul MBDA, Brimstone este un sistem antitanc performant, rapid (viteză supersonică de peste 450m/s), cu dirijare semiactivă laser – SAL (SemiActive Laser) și radar cu unde milimetrice (mmW radar), putând angaja țintele, mobile sau fixe, de la distanțe mari de tragere, în orice condiții meteo.

Brimstone se află deja în serviciul Forțelor aeriene regale britanice (echipând și avioanele Tornado și Eurofighter Typhoon) și este o opțiune viabilă pentru echiparea elicopterelor de atac AH-64 E Apache.

În mod surpinzător, Streetfighter II nu va dispune de niciun tip de sistem activ de protecție – APS (Active Protection System), echipament care a început să fie achiziționat și să intre în dotarea mai multor tipuri de blindate. Rolul acestor APS – care sunt prezentate sub diferite forme și variante – este de a detecta, urmări și distruge, munițiile antitanc (rachete antitanc dirijate, proiectile antitanc, lovituri/grenade antitanc nedirijate) care vin spre tanc, înainte de contactul cu acesta. În prezent există tipuri de APS care pot distruge munițiile antitanc, cu ajutorul unor proiectile de calibru mic (pentru viitor vom adăuga aici și laserii) sau le pot devia de la traiectorie prin utilizarea bruiajului.

Mai mult, Streetfighter II nu dispune de o stație de luptă controlată de la distanță echipată cu mitraliere sau alte tipuri de armament, o altă dotare devenită standard pentru blindatele lumii. Aceste stații permit echipajului să angajeze diferite ținte pe care le descoperă din interiorul vehicului blindat. Explicația logică ar fi că aceste echipamente vor crește simțitor greutatea tancului, și așa destul de greu – aproape 83 tone, în varianta dotată cu blindaj de protecție suplimentar. Această greutate considerabilă afectează simțitor mobilitatea tancului, ca să nu mai vorbim de creșterea consumului de carburant și de necesitatea dezvoltării unor noi tipuri de poduri de asalt care să susțină blindatul la trecerea obstacolelor (antitanc sau naturale).

Fără îndoială, Streetfighter II este un concept interesant de urmărit, chiar și de noi, cu atât mai mult cu cât există posibilitatea ca lupta în zonele urbane să devină, într-un viitor conflict, un teatru de operații militare preferat atât de actorii nestatali (grupările teroriste), cât și de cei statali, inferiori numeric și cu o dotare mai slabă.

 

Sursă foto: wikipedia.  

One Comment

  1. Awesome post! Keep up the great work! 🙂

Lasă un răspuns