Raport SUA: Rusia și Iran îi sprijină pe talibani

Raport SUA: Rusia și Iran îi sprijină pe talibani

În ultimul raport al Pentagonului Enhancing Security and Stability In Afghanistan , înaintat Congresului SUA, referitor la situația din Afganistan, se arată că Rusia și Iran sunt principalele țări care îi sprijină pe talibani.

Documentul acoperă perioada 1 iunie – 30 noiembrie 2019 și se arată că talibanii obțin sume importante din traficul cu droguri și taxe de protecție, dar primesc și sprijin consistent din partea unor guverne.

Rusia îi sprijină pe talibani politic, dar le asigură și sume de bani, muniții și chiar arme de calibru mic. Motivația ar fi că ei luptă și împotriva grupării Stat Islamic din Afganistan (ISIS–Khorasan).

Iranul, la rândul său, îi sprijină pe talibani, dar are și legături strânse cu Guvernul Afgan.

Talibanii mai primesc sprijin, indirect, de la Pakistan care nu reușește să-și securizeze granița cu Afganistanul, teroriștii stând nestingheriți, în deplină siguranță, în această țară.

Conform raportului, în Afganistan activează peste 20 de organizații teroriste, fiind țara cu cea mai mare concentrație de teroriști și extremiști din lume.

În medie, forțele insurgente inițiază peste 1.000 de atacuri pe lună împotriva forțelor de securitate afgane și internaționale. Majoritatea atacurilor sunt reprezentate prin foc direct și doar 10 la sută de dispozitive explozive improvizate.

Armata americană are 13.000 de militari în Afganistan, în cadrul misiunii FREEDOM’s SENTINEL, cu misiuni anti-teroriste și de instruire și consiliere a forțelor de securitate afgane.

Dintre aceștia, peste 8.000 din militari fac parte din misiunea NATO RESOLUTE SUPPORT, care are 17.000 de militari.  România este a șasea țară contributoare, cu aproximativ 800 de militari, după SUA (8.500), Germania (1.300), UK (1.100), Italia (900) și Georgia (870).

Principalul obiectiv al SUA pentru Afganistan îl constituie reconcilierea forțelor guvernamentale cu talibanii, iar reprezentantul SUA, Zalmay Khalilzad, este responsabil cu negocierile cu talibanii și ajungerea la o înțelegere care să garanteze că teroriștii nu vor mai ataca din Afganistan alte țări.

Pe parcursul anului trecut au fost nouă rânduri de întâlniri cu talibanii, principalele elemente ale unei viitoare înțelegeri incluzând: asigurări din partea talibanilor că se vor disocia de alte grupuri teroriste și nu vor iniția un atac terorist împotriva altei țări, un program al retragerii forțelor americane, negocieri intra-afgane între talibani și reprezentanții guvernului, reducerea violenței din regiunile unde se vor retrage forțele internaționale.

Chiar dacă în toamna trecută se ajunsese la o înțelegere ce urma să fie semnată, Donald Trump a anunțat că nu va accepta nicio înțelegere până când nu vor înceta atacurile talibane.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns