Moscova nu crede în 5G

Moscova nu crede în 5G

Câteva sute de oameni au demonstrat la Craiova împotriva introducerii tehnologiei 5G în țara noastră, lucru ce-mi amintește de campania susținută a televiziunii aservită Kremlinului, Russia Today , împotriva tehnologiei 5G.

Campania a început în urmă cu câțiva ani și s-a răspândit inclusiv în rețelele sociale, prin mijloacele media controlate de Moscova.

Conform unui articol al lui Mihai Isăilă, de la ziaristii.com, care a documentat subiectul, acțiunea Moscovei se concentrează pe două teme: „frecvența 4G este suficient de rapidă, iar oamenii nu mai au nevoie de ceva mai rapid care costă mai mult. A doua temă aduce din nou în discuție pericolul îmbolnăvirii din cauza radiațiilor emise de antene”.

Jurnalistul mai spune că scenariul și mesajul manifestațiilor anti 5G sunt identice în cele 32 de state unde se desfășoară, arătând anumite influențe asupra organizatorilor.

Rețeaua 5G va transforma nu numai modul de comunicare, dar și domenii importante ale vieții noastre, precum cel medical, producția industrială automatizată și domeniul auto, datorită apariției vehiculelor autonome interconectate.

Însă sectorul care va face un pas imens ca dezvoltare va fi cel militar, prin apariția la scară largă a mijloacelor tehnice autonome, interconectate, dotate cu softuri de inteligență artificială ce se pot adapta și chiar învăța și dezvolta fără ajutor uman.

Rusia se opune, fără prea mare succes, acestor noi dezvoltări, în primul rând din cauza limitărilor tehnologice și financiare. Mai are și un alt obiectiv obscur: noua tehnologie îi va diminua avantajul pe care-l are acum în fața unor țări NATO în atacuri cibernetice și acțiuni de piraterie și chiar spionaj.

Cele două mari puteri în domeniul implementării tehnologiei 5G sunt China și SUA și cum era firesc, pe lângă competiția economică există și acțiuni de lobby puternice.

China face presiuni asupra partenerilor europeni pentru o competiție liberă, în timp ce SUA atrage atenția asupra riscurilor ca datele vitale ale unei țări să fie puse la dispoziția unei companii ce are un schimb important de informații cu agenții de securitate ale guvernului chinez.

Uniunea Europeană nu are încă o politică comună pe acest subiect, dar multe țări europene, printre care Germania și Olanda, nu văd riscuri de securitate asociate cu firma Huawei, principala companie chinezească care implementează tehnologia 5G.

Marea Britanie încearcă o politică de mijloc, prin tatonarea unor relații duale, cu firme americane dar și chinezești.

Țara noastră a încheiat un acord cu SUA privind implementarea tehnologiei 5G, dar vom vedea cum va fi pus în practică, ținând cont că licitațiile pentru frecvențele 5G sunt programate să se desfășoare în acest an.

Sursă foto: ziaristii.com

 

Citește și:

Rețeaua 5G în România, fără restricții privind participarea Huawei

Lasă un răspuns