MApN a cumpărat încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon

MApN a cumpărat încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon

Ministrul apărării Nicolae-Ionel Ciucă vizitează luni și marți Baza militară Monte Real din Portugalia, unde va fi informat despre ultimele cinci aeronave cumpărate de România.

Contractul a fost semnat în luna decembrie 2019, pentru achiziția unui nou lot de 5 aeronave F-16 Fighting Falcon, care vin în completarea celor 12 achiziționate în perioada 2014-2017 și fac parte din programul major de înzestrare ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”, se arată într-un comunicat al MApN.

La data de 11 decembrie 2019, Parlamentul României adoptase deja legea în baza căreia se permite achiziţionarea de la partenerul portughez a încă cinci avioane F-16 şi a unui pachet de bunuri şi servicii, care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române (Mid-Life Upgrade / SUA), inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora.

Modernizarea avioanelor F-16 se face pentru a se respecta noile cerințe existente la nivelul  NATO, în principal, cu privire la sistemele de identificare amic-inamic și secretizării comunicațiilor de date și voce.

Costurile estimate pentru cele cinci avioane sunt de aproximativ 280 milioane de euro, fără TVA, din care 130 de milioane de euro pentru guvernul portughez și 150 pentru guvernul american.

În total, pentru cele 17 avioane F-16, la mâna a doua, România a plătit în jur de un miliard de euro, cam cât plătește Bulgaria pe opt avioane F-16 noi, ultima variantă.

Primele 12 avioane F-16 portugheze au fost livrate în anii 2016 și 2017 și au intrat în serviciul de luptă poliție aeriană în anul 2019.

Există o Hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, S-70 din 2012, care cere realizarea a trei escadrile, formate din 16 avioane fiecare, în anul 2020 și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă.

 

Sursă foto: MApN, M.m.IV Bogdan Aaron PANTELIMON, BIRP, Forțele Aeriene Române

Lasă un răspuns