BONUS – o muniție inteligentă

BONUS este un proiectil de artilerie calibru 155 mm, destinat distrugerii tehnicii blindate (tancuri, mașini de luptă a infanteriei, transportoare blindate pentru trupe, etc), mobile sau fixe, dispuse la distanțe de până la 35 km.

Proiectilul are o greutate de aproape 45 kg și conține două submuniții antitanc cu dirijare complet autonomă („fire and forget”). Aceste submuniții inteligente au o greutate de 6,5 kg fiecare și dispun de 3 senzori IR de descoperire a țintelor și un radar laser.                                                          

BONUS poate fi tras din gurile de foc calibru 155mm, cu lungimii ale țevii de 39 și 52 calibre (7m și, respectiv, 8m), bătaia maximă atingând 27 km și, respectiv, 35 km.

Printre sistemele de artilerie care pot executa trageri cu BONUS se numără obuzierele autopropulsate AS-90 (produs de Marea Britanie), Archer (Suedia), CAESAR (Franța), G6 (Africa de Sud), M-109 Paladin (SUA) și PzH 2000 (Germania), precum și cele tractate M198 și M777 (SUA).

Producătorii proiectilului – firmele BAe Systems Bofors/Suedia și Nexter Munitions/Franța – afirmă că cele două submuniții inteligente pot angaja și distruge în mod independent țintele descoperite și dispun de capacitatea de a evita țintele false.

Din momentul separării de proiectilul purtător, începând de la înălțimea de 175 m, cele două submuniții inteligente pot scana o suprafață de 32.000 mfiecare. Imediat ce senzorii IR descoperă și identifică o țintă, după amprenta în IR, se trece la executarea atacului în partea superioară a acesteia, unde protecția prin blindaj este mai slabă, puterea de perforare fiind apreciată la 130mm.

Viteza mare de rotație a aer, combinată cu viteza mare de coborâre (45m/s) și echipamentele sofisticate de descoperire a țintelor asigură muniției inteligente o capacitate ridicată de supraviețuire împotriva contramăsurile adverse și o probabilitate mare de distrugere a vehiculelor blindate.

Fără îndoială că proiectilul BONUS conferă oricărei armate care îl deține o capabilitate de luptă antitanc cu rază lungă de acțiune, împotriva țintelor dislocate în adâncimea dispozitivului inamic.

Producătorii afirmă că BONUS este eficient împotriva vehiculelor blindate echipate cu plăci suplimentare de blindaj reactiv-exploziv ERA/Explosive Reactive Armour sau cu sisteme de protecție de tip pasiv, însă lasă sub semnul întrebării dacă aceste muniții pot acționa fără probleme împotriva blindatelor care sunt echipate cu sisteme de protecție de tip activ – APS (Active Protection Systems) – cum sunt cele israeliene Trophy sau cele rusești Afganit.

În eventualitatea că submunițiile inteligente nu descoperă/distrug nicio țintă din zona scanată, acestea  se autodistrug în 15 minute de la impactul cu solul.

Din aceeași clasă de muniții inteligente de artilerie trase din gurile de foc calibru 155mm mai fac parte proiectilul M 982 Excalibur, cu dirijare prin GPS – a cărui bătaie maximă atinge 50km și proiectilul dirijat pe fascicul laser M 712 Cooperhead, cu o bătaie maximă de 16km.

Până în prezent, proiectilul BONUS a fost achiziționat de Franța, Finlanda, Norvegia, Suedia și SUA.

 

Sursă foto: BAe Systems Bofors.

Lasă un răspuns