MApN are un buget generos în 2020. Pe ce va cheltui banii?

Sunt avioanele F-16 și corvetele cele mai probabile achiziții ale acestui an?

Ministerul Apărării Naționale are un buget generos pentru anul 2020, de 15,3 miliarde de lei, la care se adaugă aproape 26 de miliarde lei credite de angajament. Pe ce vor fi cheltuiți banii?

Ținând cont că anul trecut s-au cumpărat doar aproape 1.000 de camioane și s-a plătit în avans la sistemele Patriot, lista cu nevoile armatei este uriașă.

La ambițiile României în regiunea extinsă a Mării Negre, armata ar avea nevoie urgentă de avioane, sisteme de rachete și nave de luptă performante.

În anul 2020, conform unei hotărâri CSAT mai vechi, România trebuia să aibă trei escadrile de vânătoare, dar pe lângă bătrânele MiG-uri, aviația română se bazează doar pe 12 F-16, și acestea luate la mâna a două. Așa că ne așteptăm ca în scurt timp să se semneze contractul pentru achiziția a încă cinci avioane F-16, mai ales că există și baza legală.

Tot anul ăsta ar trebui clarificate nevoile viitoare ale aviației. Forțele aeriene mai au nevoie de încă 36 de aeronave și ar trebui începute procedurile de achiziție, știind că este un proces destul de lung până la semnarea contractului. Până acum, au fost bâlbâieli din partea unor miniștri ai apărării care au oscilat între avioane F-16 vechi, F-16 noi și chiar F-35. Ar trebui luată o decizie în acest sens cât mai repede.

La sisteme de rachete performante, armata română stă cel mai bine. Primele sisteme de rachete HIMARS și Patriot pot ajunge în România anul ăsta. Tot în 2020 se așteaptă semnarea contractului pentru sistemul de instalații mobile de rachete antinavă, care vor fi dispuse pe coasta Mării Negre.

Forțele navale așteaptă de ani buni achiziționarea a patru noi corvete și modernizarea celor două fregate luate de la britanici. Acum procesul este blocat în instanță, dar sunt șanse pentru o hotărâre a justiției anul acesta.

În 2020, forțele terestre vor primi primele transportoare Piranha 5, dar au nevoie de continuarea achiziției de transportoare, poate chiar amfibii de data aceasta, de tancuri, piese noi de artilerie, o nouă armă de asalt, sisteme anti-aeriene cu bătaie mică, drone etc.

Specialiștii militari ar trebui să se decidă și dacă forțele terestre au nevoie de elicoptere, și sigur au, și să înceapă o tatonare cu firmele producătoare.

Să nu mai vorbim de comunicații. MApN trebuie să se grăbească să implementeze sisteme moderne C4ISR pentru a putea integra și folosi noile mijloace tehnice pe care le va achiziționa la valoare optimă.

Vom vedea ce ne va aduce anul 2020, care se anunță unul cu turbulențe și crize politice, la care se adaugă și cele două rânduri de alegeri, locale și parlamentare.

Fiind an electoral, există riscul ca banii pentru apărare să rămână necheltuiți pentru a putea fi redistribuiți pentru anumite acțiuni populiste ale politicienilor, așa cum s-a mai făcut și în trecut.

 

Sursă foto: Corveta Gowind 2500 de la Naval Group

One Comment

  1. Despre salarii și pensii, NIMIC NOU.

Lasă un răspuns