MQ-9 Reaper în România

Forțele aeriene americane din Europa (USAFE), componenta aeriană a Comandamentului american din Europa, va disloca câteva vehicule aeriene pilotate de la distanță – RPV (Remotely Piloted Vehicle) MQ-9 Reaper la Baza 71 aeriană din Câmpia Turzii. Misiunea, care începe în această lună, va cuprinde participarea la diferite exerciții de pregătire în regiune.

MQ-9 Reaper este un vehicul aerian pilotat de la distanță multirol, care operează la altitudini medii (plafon maxim 17km) și dispune de autonomie ridicată (27h). Principala sa misiune este executarea rapidă și cu precizie de lovituri aeriene asupra unor ținte extrem de importante (distrugerea de obiective sau eliminarea unor lideri teroriști).

Misiunile secundare includ executarea de misiuni de supraveghere a unor obiective, cercetarea și culegerea de informații, sprijinul aerian nemijlocit (CAS), căutare-salvare prin luptă (CSAR), acoperirea aeriană a unor convoaie/raiduri, bombardament de precizie, identificarea țintelor și dirijarea unor muniții de precizie pe porțiunea finală a traiectoriei. Capabilitățile unice ale sistemului MQ-9 îl recomandă în special pentru operații asimetrice, în sprijinul forțelor terestre.

Armamentul poate cuprinde rachete antitanc cu dirijare prin fascicul laser AGM-114 Hellfire, bombe dirijate GBU-12/49 Paveway II și GBU-38 JDAM (Joint Direct Attack Munition). Este echipat cu  sistemul de ochire multispectral – MTS-B (Multispectral Targeting System-B) care integrează aparatură electrono-optică și infraroșu, aparatură video color pentru zi/noapte, intensificator de imagine TV, precum și un sistem de iluminare cu laser a țintelor.

Cu o greutate de aproape 5 tone, Reaper atinge o viteză maximă de 400km/h și are o rază de acțiune de circa 1.900 km. Aparatul este controlat de la sol de un echipaj compus dintr-un pilot și un operator sisteme electronice.

MQ-9 a fost utilizat și în operația de eliminare a generalului iranian Suleimani din 3 ianuarie 2020. În această acțiune au fost folosite două aparate Reaper (bază și rezervă), decolate de la baza aeriană Al-Udeid din Qatar și controlate de la baza aeriană Creech din Nevada. Reaper-ul de bază a lansat 2 rachete Hellfire R9X Ninja asupra celor două mașini care transportau țintele vizate. Nu a mai fost nevoie de lansarea rachetelor aparatului de rezervă.

Reaper a zburat pentu prima dată în 2001 și prima misiune de luptă a fost executată în 2007 în teatrul de operații din Afganistan.

Din 2001 și până în prezent s-au fabricat aprox. 250 de sisteme MQ-9 Reaper.

Sursă foto: General Atomics Aeronautical Systems Inc. 

Lasă un răspuns