O nouă rachetă nucleară indiană

Agenția indiană de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării – DRDO (Defence Research and Development Organisation) a testat cu succes o rachetă balistică cu lansare din submarin – SLBM (Submarine-Launched Ballistic Missile) K-4 cu o rază de acțiune de 3.500km.

Testul survine după ce, în martie 2019, India s-a alăturat clubului select al țărilor care dispun de arme antisatelit – SUA, Rusia și China, prin distrugerea, prin coliziune (”hit to kill”), a unui satelit indian aflat pe orbită joasă cu ajutorul unui interceptor de fabricație proprie. SUA dispune de această capabilitate din 1959, Rusia (URSS) din anii 1980, iar China a reușit acest lucru, cu destule probleme, în 2007.

În aprilie 2019, India a lansat un satelit de cercetare electronică – EMISAT, care s-a alăturat celor aprox. 40 de sateliți militari și guvernamentali cu dublă destinație.

DRDO a desfășurat testul de la bordul unui submarin nuclear în largul coastei Visakhapatnam, în Golful Bengal.

Racheta nucleară K-4 are o lungime de 12 m, un diametru de 1,3 m și cântărește circa 17 tone. Este propulsată de un motor cu combustibil solid și poate transporta o încărcătură de 2 tone până la o distanță de 3.500 km.

Rachetele K-4 vor echipa primul submarin cu propulsie nucleară purtător de rachete balistice (SSBN) de fabricație indiană – INS Arihant, înlocuind rachetele cu rază scurtă de acțiune K-15 Sakariga (750 km) de la bordul acestuia. DRDO are în dezvoltare și racheta K-5 care poate lovi ținte situate la peste 5.000 km, dar este posibil ca acestea să necesite un nou tip de submarin nuclear purtător. India își dorește construirea unei flote de SSBN care să cuprindă 4 nave.

În afară de rachetele menționate mai sus, India mai posedă rachetele cu rază scurtă de acțiune AGNI I (rază de 700 km), rachetele cu razăă medie de acțiune AGNI II (rază de 2.000 km), plus rachetele cu rază intermediară de acțiune AGNI III și AGNI IV (rază 3.500 km). Într-o fază finală de dezvoltare (ultimul test s-a desfășurat în decembrie 2018, cu operaționalizare, probabil, în 2020) se află și racheta balistică intercontinentală AGNI V (peste 5.000 km). Există informații neconfirmate că ar exista și AGNI VI cu o rază de peste 10.000 km.

Ultimul element al triadei nucleare indiene îl reprezintă avioanele Jaguar GR1/T2 (6 escadrile cu 95 aparate), Mirage 2000H (3 escadrile cu 48 de aparate) și Su-30MKI (14 escadrile cu 235 de aparate) care pot executa misiuni de bombardament atomic folosind bombe nucleare gravitaționale.

Sursă foto: You Tube (Racheta nucleară AGNI III).

Lasă un răspuns