Putin nu pleacă, se reinventează

Putin nu pleacă, se reinventează

Majoritatea analiștilor au văzut schimbarea bruscă de guvern din Rusia ca pe o încercare a lui Putin de a lăsa un succesor în fruntea țării din 2024, când el nu va mai putea candida la alegerile prezidențiale.

Vladimir Putin este la conducerea Federației Ruse de aproximativ 20 de ani și a scăpat de toți rivalii care l-au confruntat, uneori prin metode mai puțin ortodoxe. Chiar dacă a scăzut în sondaje în ultimii ani, are destul capital politic care-i va alimenta în continuare pofta de putere.

La 67 de ani, Putin a fost de două ori premier (aug-dec 1999 și 2008-2012) și de patru ori președinte (2000-2004, 2004-2008, 2012-2018, 2018-2024), a condus Rusia cu mână de fier, a înzestrat armata cu noi echipamente, a anexat ilegal Crimeea, a declanșat un război civil în estul Ucrainei și s-a implicat în războiul civil din Siria. A redat rușilor mândria națională și visurile de mare imperiu.

Putin nu a lăsat niciodată de înțeles că este genul de conducător care renunță singur la putere, așa că ultimele mișcări politice și anunțatele modificări constituționale ar putea, mai degrabă, să transfere puterea de la președinte către Parlament, iar apoi către viitoarea funcție a lui Vladimir Putin, chiar și aceea de premier, cum s-a mai întâmplat în 2008.

În acest moment, el controlează Duma de Stat și este înconjurat de oameni loiali pe toate funcțiile importante ale statului pentru a-și garanta transferul de putere pe viitoarea funcție ocupată, după ce nu va mai fi președinte.

În toate acțiunile desfășurate nu a întâlnit niciodată o opoziție de la o persoană importantă în stat și nu a fost trădat de foști colaboratori. De altfel, dacă ați urmărit declarația lui Putin către națiune, în fața celor mai importanți oameni din stat, veți vedea doar fețe încordate și speriate și aplauze la comandă, ca în vremea comunismului.

În prima mișcare făcută, Putin a schimbat guvernul, noul premier fiind fostul șef al Fiscului rus, Mikhail Mishustin, mai degrabă un tehnocrat decât o persoană cu ambiții politice.

Pe urmă, Vladimir Putin a stabilit printr-un decret persoanele care formează grupul de lucru pentru amendarea constituției, unde, pe lângă politicieni, au fost cooptați și oameni de cultură, sportivi, reprezentanți ai societății civile, tocmai pentru a legitima schimbările constituționale.

Totul s-a făcut rapid, planificat, fără niciun fel de opoziție semnificativă.

Sunt de urmărit cu atenție următoarele mișcări ale liderului de la Kremlim pentru a vedea în ce măsură schimbările preconizate vor modifica structura internă a Federației Ruse și relațiile internaționale ale acesteia.

 

Sursă foto: kremlin.ru

 

 

 

Lasă un răspuns