România, fără apărare în fața rachetelor rusești

România, fără apărare în fața rachetelor rusești

 

La doar două zile după ce Donald Trump a anunțat că SUA construiește rachete hipersonice, Vladimir Putin a participat la un exercițiu al forțelor armate ruse în Marea Neagră unde au fost trase și astfel de rachete.

Desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, exercițiul comun al flotelor din Marea Neagră și Nordul Rusiei a reunit 30 de nave de război și 40 de aeronave, trăgându-se și cu rachete hipersonice Kinzhal.

Rachetele Kinzhal au fost lansate de pe avioane MiG-31K. Pe lângă Kinzhal, armata rusă a mai dezvoltat încă două tipuri de arme hipersonice, Avangard și Zircon.

Rachetele hipersonice sunt caracterizate de viteze foarte mari, de peste cinci ori cea a sunetului, și de manevrabilitate pe timpul traiectoriei, fiind în acest moment aproape imposibil de interceptat.

Pe lângă Rusia, China mai are astfel de arme, iar SUA acum le construiește.

Armata SUA investește foarte mult și în construirea de sisteme de apărare împotriva acestor rachete, specialiștii american considerând că acestea ar trebui dispuse în spațiu, pentru o eficiență sporită.

Este un moment de cotitură pentru dezvoltarea sistemelor anti-aeriene, fiind țări precum SUA, UK, Israel, dar și China, care au început să dezvolte mijloace anti-aeriene care folosesc raze laser pentru a fi eficiente împotriva ultimelor tipuri de rachete și drone.

România va primi anul acesta primul sistem anti-aerian Patriot

MApN a contractat șapte sisteme de rachete Patriot, în cel mai scump contract din istoria țării, de patru miliarde de euro, în timp ce firma constructoare lucrează deja la o nouă variantă de radare, Lower Tier Air and Missile Defense Sensor. Noul radar poate acoperi o rază de 360 de grade (față de 120 de grade în prezent) și poate detecta și dronele, rachetele de croazieră și chiar rachetele hipersonice.

Spre deosebire de noi, Polonia nu s-a grăbit și așteaptă să comande varianta care este acum în dezvoltare.

 

Sursă foto: youtube.com

 

 

Lasă un răspuns